„Bujica“ ženskih romana

Dubravka Ugrešić, Sanja Lovrenčić, Renato Baretić, Drago Glamuzina i Robert Međurečan ušli su u završnicu izbora za književnu nagradu roman godine, koju dodjeljuje T-portal ([email protected]).

– Žiri se odlučio za pet finalista na nekoliko osnovnih kriterija – da je roman objavljen prošle godine i da mora biti na hrvatskom jeziku, ali ono čime smo se rukovodili u žiriju je da samo nastojali izabrati djela koja imaju neprijepornu književnu vrijednost i visoke standarde, izjavila je za She.hr predsjednica žirija za nagradu [email protected] Jadranka Pintarić.

T-portalov žiri stručnjaka u sastavu Jadranka Pintarić, Alida Bremer, Tomislav Brlek, Gordan Duhaček, Slaven Jurić, Igor Mandić i Miroslav Mićanović odlučit će koji od pet naslova zaslužuje književnu nagradu vrijednu 100 tisuća kuna.

Žene u konkurenciji

Hrvatice su se napokon „okuražile“ i krenule u pisanje i izdavanje romana.

Na ovogodišnji natječaj tportala pristigle su 53 prijave, od toga je 17 žena sa 18 naslova. Među finalistima su se pak našle dvije žene Sanja Lovrenčić i Dubravka Ugrešić.

– Mislim da je prošla godina bila plodna za novelistice. Dosta je autorica izdalo svoje romane. Moglo bi se reći da se pojavio neki novi val i žene su krenule u „osvajanje“ romana kao žanra, rekla je Pintarić.

Nagrada [email protected] utemeljena je lani, a prvi ju je dobio Dalibor Šimpraga za roman „Anastasia“.

Pobjednika ili pobjednicu književne nagrade će svečano proglasiti 20. svibnja u sklopu Zagrebačkog sajma knjiga.

Finalisti i njihova djela

Renato Baretić, „Hotel Grand“ (Algoritam)
Drago Glamuzina, „Tri“ (Profil International)
Sanja Lovrenčić, „Martinove strune“ (Leykam International)
Robert Međurečan, „Prodajem odličja, prvi vlasnik“ (Konzor)
Dubravka Ugrešić, „Baba Jaga je snijela jaje“ (Vuković & Runjić)

Najjači Zagrebački sajam knjiga do sada

Već šest godina za redom održava se Zagrebački sajam knjiga. Ove godine biti će održan od 12. do 23. svibnja u Profilu Megastoreu.

– Program je ove godine možda i najjači do sada. Ove godine će sudjelovati čak sedam stranih pisaca, a neki će svoje romane donijeti svježe „ispod čekića“. Poslastica za sve književne znalce biti će gostovanje Nicolla Ammanitia, izjavio je direktor Sajma Roman Simić Bodrožić.

Na sajmu će se predstaviti oko 150 nakladnika i bit će održano četrdesetak književnih promocija. Ljubitelji knjiga moći će se družiti i s velikim brojem domaćih autora koji će promovirati svoje nove knjige.

Kako su organizatori najavili, za vrijeme sajma posjetioci će moći kupovati kompletan asortiman domaće knjige s 20 posto popusta, a pojedini naslovi biti će sniženi i do 70 posto.

PROGRAM_Zagrebačkog_sajma_knjiga.pdf