Bundeva jača imunitet

– Brojna istraživanja su dokazala kako se u okruglim plodovima bundeve skriva puno više, nego što bismo očekivali. Njena žuto-narančasta boja potječe od velike količine karotena, omiljenog mikronutrijenta našeg dobrog imuniteta, pojasnila je za She.hr diplomirana nutricionistica iz centra Nutrivita, Suzana Tomašević.

Dodala je, da je meso bundeve izuzetno bogato balastnim tvarima pa samim time pospješuje probavu i ima detoksikacijsko djelovanje.Idealna je za pripremu slatkog i slanog jela.

– Sadržaj minerala, kao što su bakar, željezo, magnezij i kalij u optimalnom su međusobnom omjeru odnosno u fiziološkom omjeru koji izvrsno odgovara našem metabolizmu, rekla je Tomašević.

Muškatna bundeva za marmelade

Postoje različite vrste bundeve, a pored domaće žute, na tržnicama i prodavaonicama zdrave hrane, pronaći ćete i japansku hokaido bundevu, koju posebno cijene makrobiotičari, a ima i posebno sladak ukus, te muškatnu bundevu, od koje se najčešće pripremaju marmelade i pekmezi.


Preporučuje se u dijetama za pretile osobe, u prehrani osoba osjetljiva i bolesna želuca, bubrega, crijeva, mjehura i prostate, kao i kod onih s reumatskim tegobama, gihtom, upalom mokraćnih putova, upalom bubrega i žuči.

Meso bundeve sadrži od 90 do 94 posto vode i mali postotak masti. Zbog toga je lako probavljiva namirnica male energetske vrijednosti. Ugljikohidrata ima 4,8 posto a bjelančevina 1,1 posto uz značajnu količina vitamina i minerala.

Biološko blago bundevinih koštica

Bundevino ulje se zbog svojih hranjivih, ali i ljekovitih svojstava ubraja u ‘delikatesno ulje’ i prava je energetska bomba.

– Ne smijemo zaboraviti niti na koštice bundeve – svaka pojedina je pravo malo biološko blago, nadalje ističe Tomašević. Dakle ne preostaje Vam ništa drugo nego da se uputite na plac po svoju bundevu i iznenadite cijelu obitelj ukusnim i hranjivim jelom.