Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Čaj za zdravlje, ljepotu i domaćinstvo

Upoznajte sve praktične funkcije čaja.

Jedan od najzdravijih i najfinijih napitaka, ima još brojna korisna svojstva zbog kojih ga možemo upotrebljavati i za čišćenje, ljepotu te u kuhinji i vrtu.

Zanimljivo je koliko sušeno bilje preliveno vodom može dobroga donijeti. Osim što ga možemo piti vrućeg, a ljeti i hladnog, isti nam može pomoći i za druge stvari. Kako bismo što pametnije iskoristili ovu korisnu biljku, možemo istu vrećicu čaja koju smo koristili kako bismo skuhali napitak, upotrijebiti i za druge stvari. Provjerite čemu čaj sve može poslužiti.

Zdravlje i ljepota

Mnogi čaj piju samo kada su prehlađeni, jer dokazano pomaže, no primjerice pomaže i umivanje zelenim čajem za smanjenje akna. Ukoliko ste ovih dana izgorili na suncu manje površine na tijelu tapkajte s mokrom vrećicom čaja, a ako ste na većoj površini pocrvenili, najbolje je da se ubacite u kupku od čaja. Za suhu kosu čaj pomaže kao regenerator kojim se prelije kosa, kratko ostavi i ispere vodom. Za umorne oči pomaže mokra vrećica čaja koje stavite na kapke, dok problem smrdljivih nogu možete riješiti  namakanjem u jakom čaju 20-tak minuta svaki dan, usput ćete se dobro i opustiti.Pomiješate li čaj od peperminta s malo soli može vam poslužiti kao vodica za ispiranje usta, dok djeci kojima ispadaju zubi mogu pomoći hladne vrećice čaja za smanjenje boli i krvarenja. Mokra vrećica čaja također može olakšati ubod od injekcije i djeci i odraslima. Važno je napomenuti kako od čaja možete biti pametniji i to ne samo pijenjem neke vrste, nego kineski doktori uvjeravaju da stavljanje čaja u jastuk spomaže da se budimo čiste glave i brže mislimo.

Domaćinstvo

U kućanstvu su uvijek najbolji savjeti oko čišćenja, pa tako znajte i da ako posipate suhi iskorišteni čaj po tepihu, ostavite ga 10 minuta i usišete da će nestati zaostala zmazanoća i prašina. S crnim čajem možete istrljati drveni pod i posušiti ga na zraku kako bi zasjao punim sjajem. Isto vrijedi i za čišćenje namještaja, pa tako s namočenom krpom u čaj možete za sjaj prebrisati stolove, stolce i ostalo.

Čaj čisti i ogledala i prozore od otisaka prstiju. Koristiti ga možete u vrećicama ili čaj uliti bocu sa sprejom te poprskati veće površine. U kupaoni se koristi za skidanje mrlja na dnu WC školjke, jer se jednostavno ostavi vrećica čaja u školjci na nekoliko sati te pusti voda i četkom pobriše.Samim ispiranjem to nevjerojatno razno bilje pomaže nam da se riješimo smrdljivog mirisa ribe na našim rukama. Iskorištene vrećice čaja miču mirise i iz hladnjaka, a ukoliko ne volite kemijske preparate, možete zamirisati auto primjerice vrećicom lavandinog čaja ostavljenom ispod sjedala.

Kuhinja i vrt

Kod kuhanja je čaj također dobrodošao. Može se upotrijebiti pri marinadi mesa, jer ga još više omekša. Kinezi nakon što skuhaju jaja, stave u vodu vrećicu čaja kako bi dobili novi okus ili boju.

I biljke vole čaj. Ružama paše iskorišteni čaj zaliven vodom. Kućnom bilju odgovara napravljeni čaj bolje od vode, dok biljkama u lončićima na dno možete staviti iskorištene vrećice čaja pa će tako kroz to crpiti vodu punu hranjivih tvari.I za kraj za one koji vole sjediti u vrtu, a trenutno ih na miru ne puštaju komarci – znajte da možete zapaliti lišće čaja i na taj način ih se riješiti bez ikakvih kemikalija.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zdravstveni karton

U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog neurološkog društva i ove godine provodi se edukativna javnozdravstvena akcija Dan crvenih haljina.

Savjeti stručnjaka

Ziggy Cup je postavila novi standard za inovacije menstrualnih čašica, pružajući korisnicima neograničene mogućnosti.

Zanimljivosti

Kako brinemo za jedan od najvažnijih dijelova našega tijela?

Savjeti stručnjaka

Ako još niste sudjelovali u popularnom Veganuary izazovu, sad je pravi trenutak. Otkrijte prednosti veganske prehrane kroz izazov koji je odličan za vaše zdravlje...

Advertisement