Malina, delikatno voće iz porodica ruža, ako je vjerovati mitovima, spasila je život starogrčkom vrhovnom bogu kada je bio dijete, a danas ovo moćno voće spašava živote mnogih smrtnika. Osim iscjeliteljskih sposobnosti oduševljava slatko-kiselkastim okusom koji odgovara kako slatkim tako i slanim jelima. Mi smo se, naravno, odlučili probati je u onoj slatkoj varijanti – u savršenoj osvježavajućoj kombinaciji s popularnim cheescakeom i bijelom čokoladom.
Iako izgleda krhko i meko, ovo voće, odnosno njegov grm, Zeusu je spasilo život kad je bio dijete. Njegova majka sakrila ga je iza grma maline zbog toga što ga je tadašnji vrhovni bog Kron, njegov otac, htio ubiti. Nakon toga je, prema mitu, Zeus postao vrhovni bog.
Uzgoj malina po Europi su proširili Rimljani, a u srednjem vijeku se počinje koristiti u medicinske svrhe i kao boja, no samo su je bogati mogli koristiti. Na drugome pak kontinentu, Sjevernoj Americi, Indijanci su odavno koristili maline, mnogo prije nego što su na njihovo tlo došli Europljani. U 18. stoljeću se širi uzgoj malina, jer su tada njezine sadnice postale dostupne i siromašnijima.
Malina se odlično slaže s čokoladom ili laganim sirnim desertima. Idealna je za sladolede i sorbete, a nerijetko je možete susresti i u slanim kombinacijama. Razne salate i jela sa svinjetinom odlično se sljubljuju sa slatko-kiselkastim ružičastim voćem.
Tražeći ideje za serviranje ove osvježavajuće slastice naišli smo na jednostavan i efektan način pripreme deserta u staklenkama i čašama. Ovakvim serviranjem možete biti kreativni i dobro se zabaviti, ne samo dok ga slažete, nego i dok u njemu uživate.
RECEPT- Cheesecake s bijelom čokoladom i malinama
Sastojci:
- 500 g malina
- 2 ili 3 žlice šećera u prahu
- 200 g krem sira (Philadelphia, ABC…)
- 250g mascarpone sira
- 200 g bijele čokolade
- 250 ml slatkog vrhnja
- 1 vanilin šećer
- 1 želatina u prahu
- 350 g mljevenog čokoladnog graham keksa
- 125 g otopljenog maslaca
- šaka oljuštenih badema ili lješnjaka
Priprema:
Mljevene čokoladne graham kekse dobro pomiješajte s otopljenim maslacem te im po želji možete dodati usitnjene lješnjake ili bademe. Smjesu ostavite sa strane dok radite umak od malina i kremu od sira.
Maline zgnječite vilicom i dodajte im dvije do tri žlice šećera u prahu. Dobro promiješajte, a ako vam smetaju koštice smjesu možete propasirati kroz sito.
Izmiksajte sireve koji trebaju biti sobne temperature, rastopljenu bijelu čokoladu i vanilin šećer. U drugoj posudi istucite slatko vrhnje. Nakon toga te dvije smjese pomiješajte špatulom.
Na laganoj vatri rastopite želatinu prema uputama na pakiranju te je umutite u smjesu od sira, vrhnja i bijele čokolade.
Segmente deserta slažite u staklenke tako da počnete sa smjesom od keksa, pa od sira koju prekrijete umakom od malina. Završite smjesom od sira, stavite u hladnjak na minimalno dva sata te prije posluživanja ukrasite malinama, ribanom čokoladom ili komadićima lješnjaka ili listićima badema. Dobar tek!
You must be logged in to post a comment Login