Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Cheesecake šarlota s kremom od naranče

Šarlota, ili u originalu Charlotte je desert koji potječe iz Francuske. Ima ih više vrsta; od onih koje se rade u formi polu kugle s vrlo dekorativnom biskvit roladom do onih s piškotama.

Pred sobom imate jednu vrlo osvježavajuću i nadasve jednostavnu tortu bez pečenja.

Prije nekoliko dana, na svojim stranicama/profilima društvenih mreža sam ostavila pitanje „da možete birati, što biste radije imali u slasticama: kremu od limuna ili kremu od naranče“? Veći broj vas je svoj glas dao limunu, nešto manje naranči, a ima i onih koji su za oboje. Tada sam ostala suzdržana, ali sada mogu reći da moj glas također ide za oboje.

Šarlota, ili u originalu Charlotte je desert koji potječe iz Francuske. Ima ih više vrsta; od onih koje se rade u formi polu kugle s vrlo dekorativnom biskvit roladom do onih s piškotama. Mogu se posluživati kao topli i hladni, no oni koji se rade s piškotama (eng. Ladyfingers) su uvijek hladni deserti. Još se nazivaju i Ruska šarlota. Desert je prvi osmislio uvaženi francuski kuhar Marie-Antoine Carême, koji ga je ovako nazvao u čast princeze Charlotte, jedinog djeteta svoj bivšeg poslodavca Georga IV, te svog tadašnjeg poslodavca, cara Aleksandra I.

S obzirom na to da se poslužuju kao hladni desert, prikladne su za toplija vremena. Najčešća punjenja su: bavarska krema, Chantilly krema ili mousse koji može biti voćni ili čokoladni, dok su kreme od citrusa nešto što je usvojila suvremenija kuhinja.

Ovog puta sam se odlučila za kombinaciju cheesecake kreme i kreme od naranče (Orange curd) jer mi se nekako više uklapala u naše nadolazeće svečanosti. To je torta meni od mene.

S obzirom na to da je postupak za izradu potpuno isti – odabir je vaš. Koji god da izaberete nećete pogriješiti! Uživajte u pripremi a onda i u konzumaciji.

Listići mente u ovoj kombinaciji nisu samo za dekoraciju. Spoj okusa sira i naranče s jedne i mente s druge strane će izazivati eksploziju vaših okusnih pupoljaka. I ne šalim se!

Sastojci

Cheesecake:

  • 200g svježeg sira
  • 180g milerama
  • 100g šećera
  • 20g vanilin šećera
  • 5g želatine
  • 120g slatkog vrhnja
  • 1 limun – sok

Orange ili lemon curd (krema od naranče ili limuna):

  • 2 jaja
  • 100g šećera
  • 40g maslaca
  • 3g korice limuna/naranče

Preljev:

  • 400ml soka od naranče
  • 30g gustina
  • 30g šećera

i još:

  • 500g piškota
  • 100ml soka od naranče

Postupak

Orange curd:

Postupak za orange ili lemon curd možete naći ovdje. Skuhanu kremu ostaviti da se ohladi.

Cheesecake:

Svježi sir, mileram i šećere pomiješati i ostaviti neko vrijeme da stoji (ili kratko zagrijati u mikrovalnoj pećnici), dok se šećer ne otopi. Želatinu pomiješati s 2 žlice vode i ostaviti da nabubri. Nabubrenu želatinu pomiješati s malo kreme od sira i otopiti te pomiješati sve skupa. Dodati sok limuna. Slatko vrhnje čvrsto ulupati te ga špatulom pomiješati s kremom od sira.

Slaganje

Piškotama odrezati vrhove tako da budu stabilni i da mogu samostalno stajati. Poslagati ih u krug uz rub kalupa te ih posložiti na dno. Na piškote nanijeti pola cheesecake kreme, poravnati. Potom nanijeti pola orange curda. Složiti sloj piškota (koje samo s jedne strane kratko umočiti u sok od naranče) i lagano ih utisnuti u kremu.

Nanijeti drugi dio orange curda.

Staviti još jedan sloj piškota (također ih s jedne strane kratko umočiti u sok od naranče)Na piškote staviti drugi dio cheesecake kreme. Poravnati i staviti na hlađenje.

Nakon 3-4 sata skuhati preljev, ostaviti da odstoji desetak minuta da se prohladi, ali ne da se počne stiskati te izliti na vrh torte. Staviti na hlađenje, najbolje preko noći.

Prije posluživanja ukrasiti po želji.

 

Napomene

  • Cheesecake krema – prije dodavanja tučenog slatkog vrhnja krema će biti tekuća. Bez panike. Dodavanjem slatkog vrhnja će se početi stiskati i imat će pravu konzistenciju kreme
  • Orange ili lemon curd – svejedno je koju kremu radite, postupak je potpuno isti. Neka se ohladi prije nanošenja. I dalje će ostati kremasta i mekana, ali neće biti tekuća. Možete je napraviti i dan ranije.
  • Recept je predviđen za kalup Ø 22
  • Piškote sam rezala na 10 cm visine i to je taman dovoljna visina za ovu količinu. Vodite računa da budu rezani na istu visinu, u suprotnom bi mogli neuredno izgledati. Bočne i donje ne treba namakati i oni ostanu dosta čvrsti. To je osobito važno za bočne, da ne bi isuviše omekšali i da na kraju ne mogu zadržati željenu formu.
  • Preljeva ima dovoljno da kada ga izlijete na sredinu, u nekoliko pokreta raširite do samih rubova. Nemojte puno razmazivati jer je on još vruć pa bi mogao početi „topiti“ kremu od ispod i mogli bi se početi miješati. A opet, ne smije se ohladiti previše jer će se početi prerano stiskati. Ako se to i desi, dolijte samo malo tople vode, dobro promiješajte te onda izlijte na vrh torte.

Dobar tek.

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić

Ne propustite

Gastronomija

Možete li zamisliti pitu od jabuka bez limuna? Ili kuglof bez naranče? Ili pince/pogače/sirnice bez oboje?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.