Čim započnu topliji dani, ovo je jedna od mojih najmilijih salata. Chevre chaude iliti vruća koza je salata koju ćete dobiti širom Francuske. Ukoliko ne možete nabaviti kozji sir u rolici, lako će poslužiti i neki drugi ili pak ovčji ili feta sir.
Priprema je jednostavna, a količina salate koja se poslužuje je obično tolika da predstavlja obrok za sebe, a ne prilog ili predjelo. Za podlogu uzmite bilo koju salatu. Ja sam ovoga puta iskombinirala nešto po sjećanju, također iz Francuske.
Potrebno je (za jednu porciju):
Priprema:
1. Zagrijati pećnicu ili rešetku roštilja u pećnici na 220°. Na svaku krišku kruha položiti po krišku sira, eventualno kapnuti malo maslinovog ulja te dodati svježeg timijana.
2. Pomiješati sastojke za salatu: rukolu u ovom slučaju narezati, bosiljak sitno narezati te pomiješati. Preliti dresingom te dobro izmiješati.
3. Posuti orasima i/ ili pinjolima, ukrasiti vocem i kruh ubaciti u pećnicu. Gotovo je kad se sir malo rastopio. Ja volim malo zapečenije (dobar izgovor ako ne izvadim iz pećnice na vrijeme) kao sto je vidljivo sa slika.
4. Dodati kruh sa sirom na salatu ili pokraj nje, ali na isti tanjur, te poslužiti. Voila!
Umak za salatu (dvije opcije):
a. Pomiješati maslinovo ulje, malo balsamica i malo limuna (koji podigne okus balzamiku), istući vilicom te preliti preko salate (po želji dodati vrlo malo meda), sol, i papar.
b. Napraviti klasični vinaigrette: dijon senf, maslinovo ulje, vinski ocat, svježi timijan i mozda malo meda, sol, papar. Dobro promiješati te preliti preko salate.
Marina kuharica
Priprema je jednostavna, a količina salate koja se poslužuje je obično tolika da predstavlja obrok za sebe, a ne prilog ili predjelo. Za podlogu uzmite bilo koju salatu. Ja sam ovoga puta iskombinirala nešto po sjećanju, također iz Francuske.
Potrebno je (za jednu porciju):
- 3 kriške baguette kruha
- 3 koluta kozjeg sira
- rukola
- svježi bosiljak
- zelena salata ili matovilac
- malo oraha i/ ili pinjola
- svježe voce poput smokava, malina, grožđe, breskve ili kruške, ovisno o sezoni – veće voće narezati na tanke kriške (svježe voce 'presiječe' trpak okus sira te se, kao i orasi, često poslužuje uz sir)
Priprema:
1. Zagrijati pećnicu ili rešetku roštilja u pećnici na 220°. Na svaku krišku kruha položiti po krišku sira, eventualno kapnuti malo maslinovog ulja te dodati svježeg timijana.
2. Pomiješati sastojke za salatu: rukolu u ovom slučaju narezati, bosiljak sitno narezati te pomiješati. Preliti dresingom te dobro izmiješati.
3. Posuti orasima i/ ili pinjolima, ukrasiti vocem i kruh ubaciti u pećnicu. Gotovo je kad se sir malo rastopio. Ja volim malo zapečenije (dobar izgovor ako ne izvadim iz pećnice na vrijeme) kao sto je vidljivo sa slika.
4. Dodati kruh sa sirom na salatu ili pokraj nje, ali na isti tanjur, te poslužiti. Voila!
Umak za salatu (dvije opcije):
a. Pomiješati maslinovo ulje, malo balsamica i malo limuna (koji podigne okus balzamiku), istući vilicom te preliti preko salate (po želji dodati vrlo malo meda), sol, i papar.
b. Napraviti klasični vinaigrette: dijon senf, maslinovo ulje, vinski ocat, svježi timijan i mozda malo meda, sol, papar. Dobro promiješati te preliti preko salate.
Marina kuharica
You must be logged in to post a comment Login