Chili Con Carne

Neki čili s mesom smatraju tipičnim predstavnikom kuhinje Meksika, no Chili con carne baš i nije meksičko jelo, nego jelo koje su razvili američki doseljenici na područjima koja su graničila s Meksikom. Meksički originali koji su im služili kao inspiracija se obično zovu Mole (Molli je indijanska riječ za umak) i ne rade se s mljevenim goveđim mesom kao Chili con carne već s kockicama svinjetine ili puretine.

Danas je ovo jelo i službeno jelo američke države Texas. U zadnje vrijeme se tu gura i Chili sin carne odnosno vegetarijanska verzija jela odnosno čili bez mesa. Kraći naziv za sva ova jela je jednostavno – Čili.

Mola ima nekoliko vrsta a Mole de Guajalote (Mole od puretine) je taman zbog kakao praha koji se dodaje i tako podsjeća na gusti čokoladni umak. No on nije nimalo sladak, ali ni gorak ako se ne pretjera s količinom kakaa. Muž ne ljubi čokoladu i nije se usudio niti kušati iako je umak bio ljut i uopće nije podsjećao na čokoladu.

Moje je današnje jelo inspirirano i američkim čilijem con carne, ali pomalo i jelom Mole de Guajalote čija je priprema dugotrajna zbog pikantnog umaka. Ali ova verzija – nazovimo ju Čili Mare i nije toliko zahtjevna. Ako napravite malo gušće jelo, njime je moguće puniti tortilje i zapeći ih u pećnici.

Čili Mare je preporučljivo pripremiti sa svježim sastojcima, no ako nemate svega, ovo je jelo moguće pripremiti za par minuta i sa smrznutim sastojcima ili onima iz konzerve.

Sastojci:

  • 400 g kuhanog graha
  • 400 g rajčica, svježih ili oguljenih iz konzerve
  • 100 g kukuruza (smrznutog ili iz konzerve)
  • 100 g graška (smrznutog ili iz konzerve)
  • po želji: 1 paprika i 1 mrkva (narezati ili naribati zbog gustoće)
  • 400 g puretine narezane na kockice
  • 200 g mljevene govedine (količinu mesa možete sami kombinirati)
  • 1 luk
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 3-4 lovorova lista
  • ako imate: svježi list korijandera
  • po pola žličice: cimeta, klinčića, majorana, origana
  • čili – 2 svježa zelena i prah
  • po želji svježe mahune
  • po želji i 1 žličicu kakao praha
  • temeljac za polijevanje: možete napraviti od oguljenih korica mrkve, sjemenka paprike i eventualno 1 luka

za marinadu :

  • 2 žlice octa
  • šećer, papar, sol

Napomena: Meksička je kuhinja prepuna čilija i vrlo je pikantna i ljuta tako da ovdje preporučujem izuzetan oprez, a ako jedu i djeca, čili obavezno stavite tek nakon kuhanja svakom u tanjur.

Priprema:

  1. Puretinu narezanu na kockice staviti u marinadu od octa, šećera, soli i papra i ostaviti tako oko pola sata.
  2. Na ulju popržiti sitno narezani luk i potom dodati mljeveno meso i puretinu i peći dok ne poprime lagano smeđu boju. Dodati cimet, majoran, čili, majoran, origano, mljevene klinčiće i promiješati. Ako koristite papriku, sitno ju narežite na kockice i dodajte. Tada dodati i narezani češnjak. Češnjak ne pržimo dugo jer postaje gorak a s čilijem je potreban oprez. Nemojte se previše približiti loncu i nemojte udisati. Malo promiješati i zaliti s malo temeljca. Lagano kuhati minutu-dvije.
  3. Dodati ostale sastojke: grah, rajčice (ako su oguljene iz konzerve, dobro ih prethodno zgnječite vilicom), grašak, kukuruz, mrkvu, lovorov list, kakao prah ako koristite kao i svježe mahune. Dodati po potrebi temeljca ili vode i polako kuhati kako bi se okusi bolje razvili i spojili. Bolje je dulje kuhati (oko 1 sat) na laganoj vatri ali na jačoj će vatri sastojci biti brže gotovi. Neka ne bude prerijetko niti pregusto dok se kuha. Ako kasnije želite gušće jelo kojim ćete puniti i tortilje onda je uvijek moguće uzeti dio graha i smiksati ga u pire te ponovno dodati u jelo.
  4. Poslužiti s rižom ili vrućim tortiljama.

Marina kuharica