Činjenice o kavi koje niste znali

1. Kava je zapravo voće

Zrna kave zapravo su dijelovi plodova koji podsjećaju na višnje i rastu na grmovima. Iako je kava sjeme, zovemo je zrno jer podsjeća na zrna graha.

2. Plemenito drvo

Francuski kralj Luj XIV naredio je da se sagradi prvi staklenik u Europi, ali ne kako bi se u njemu uzgajalo  cvijeće, kako su mnogi pomislili, već da bi se tu uzgojilo prvo drvo kave u Francuskoj, poznato kao plemenito drvo. Ono je postalo jedno od najplodnijih na svijetu pa tako danas od njega potječu milijarde primjeraka drveća arabike diljem svijeta.

3.  Instant kava na Mjesecu i Mount Everestu

Instant kava se koristi u porcijama hrane za vojsku, za svemirske letove i pješačke pohode kroz neistražene predjele svijeta te mnoge druge ekspedicije – ekstremne ili uobičajene. Tvrtka Nestlé dala je svoj doprinos misiji Apola 11 predvođenoj Neilom Armstrongom, proizvodeći posebne proizvode pogodne za konzumaciju u tako ekstremnim uvjetima poput putovanja na Mjesec.

4.  Goethe inspirirao pronalazak kofeina

Čuveni njemački pisac Goethe bio je veliki prijatelj i poštovatelj uglednog  kemičara Debereinera. Pri jednom od njihovih susreta, kemičar mu je ispričao priču o svom talentiranom studentu Rungeu. Kad su se napokon upoznali, pisac i student satima su raspravljali o kemiji, da bi Goethe na kraju susreta izvadio malu kutiju i predao je Rungeu. Kutija je bila napunjena zrnima kave arabike. Mladi znanstvenik se u potpunosti posvetio proučavanju sadržaja te male, drvene kutije. Par mjeseci kasnije uspješno je izolirao aktivnu supstancu iz kave i nazvao je kofein.

5. Najrasprostranjeniji mentalni stimulans na svijetu

činjenice o kavi

Dokazano je da djeluje kao blagi stimulans na mozak i tijelo, povećavajući pažnju i koncentraciju. Počinje djelovati svega 20-30 minuta nakon konzumiranja, iako svi znamo jutra kada nam je dovoljan i samo miris kave da bismo probudili svoja osjetila.

6. Trenutak kada je kava prevruća za konzumiranje najbolji je za isprobavanje arome

Za ocjenu svojih mješavina degustatori koriste metodu kušanja iz šalica, koji je poznat i kao degustacija kave. Radi se o složenom procesu koji podrazumijeva isprobavanje okusa sirovih i prženih uzoraka prije, za vrijeme te nakon postupka prženja. Degustator, također, isprobava kavu na različitim temperaturama, kako bi osjetio čitav spektar prisutnih okusa.

7. Istraživači dekodirali DNK zrna robusta kave

Tim istraživača sekvencirao je DNK zrna kave robusta, što je važan korak koji bi mogao dovesti do daljnjeg razvoja prinosa zrna kao i unapređenja kvalitete i otpornosti kave robusta na bolesti i sušu. Što je najvažnije, ovo otkriće može pozitivno utjecati na povećanje prihoda poljoprivrednika.

Foto: Pixabay.com 

Označeno kao