Coaching – formula za sklad

U posljednjih desetak godina rapidno se razvija coaching, prilično nekonvencionalna metoda neposrednog poučavanja i treniranja pojedinca ili grupe radi realiziranja osobnog potencijala.

Iako postoje brojne podvrste coachinga, zajednička im je karakteristika da se pojedincu ili skupini dodjeljuje „coach”, tj. trener koji ih različitim metodama poput motivacijskoga govora, seminara, radionica i konkretne praktične primjene pokušava potaknuti na iskorištavanje svih raspoloživih resursa, kako u privatnom, tako i u poslovnom planu.

U coachingu neuspjeh ne postoji!

Nakon što se upoznate s osobnim trenerom on vas na temelju partnerskog odnosa pokušava osvijestiti o vašim mogućnostima i potencijalu te vas razgovorom usmjeriti na uspjeh. Coach vas ne osuđuje, ne govori vam što da radite nego vas savjetuje. Bilo da je u pitanju karijera, obiteljski život, socijalni kontakt ili samopouzdanje, filozofija coachinga tvrdi kako ima odgovor na sve vaše probleme.

Osnovna je misao coachinga svojevrsna potpora i pomoć pri simplificiranju životnih problema i određivanju prednosti, dakle nešto što svima treba. A rezultati, kažu brojni zadovoljni klijenti, dolaze gotovo odmah. Osim što je poslovni ili privatni uspjeh evidentan, korisnici coachinga nerijetko unaprijede komunikacijske i društvene vještine te razvijaju asertivnost i proaktivnost.

Što se neuspjeha tiče, on u coachingu ne postoji. Neuspjeh je tek znak da je vrijeme za promjenu! Odnedavno su usluge coachinga dostupne i u Hrvatskoj, stoga bismo uskoro trebali svjedočiti rastućem broju zadovoljnih klijenata.

Svjetski kongres 2012. u Biogradu

Primjerice, Nada Kaiser predsjednica je Hrvatskog coaching-saveza i potpredsjednica Europskog coaching-saveza, organizatorica prvog hrvatskog coaching-kongresa u Zagrebu 2007., autorica knjige „Manager kao coach – iz prakse u praksu”, nositeljica naslova Master Coach, međunarodno priznata Wingwave Coach i NLP edukatorica, socijalna terapeutkinja, mentalna trenerica, ali i suorganizatorica 3. svjetskog coaching-kongresa koji će se njezinom zaslugom održati 2012. godine u Biogradu.

O wingwave-coachingu Kaiser kaže:

– Ta je metoda coaching uspjeha i emocija koji brzo i efikasno uklanja stres, podiže nivo kreativnosti, mentalnih sposobnosti i sigurnost u postizanju planiranih rezultata. Sveučilišne studije pokazale su da ljudi iz poslovnog okruženja već poslije dva sata wingwave-coachinga mogu postići fantastične uspjehe npr. kada je u pitanju sigurnost u javnom nastupu. Taj efekt postiže se osnovnom intervencijom koja se čini jednostavnom: izazivanjem REM faze (Rapid Eye Movement) u budnom stanju, koja se inače odvija samo noću u dubokom snu.

(www.profitiraj.hr)