Čokoladna torta s malinama

Čokoladni biskvit, krema od čokolade i povrh svega, puno svježih mirisnih domaćih malina. O bilo kakvoj prigodi da se radi ili bilo kojem godišnjem dobu, s ovako raskošnom tortom zasigurno nikada nećete pogriješiti. Nakon što se torta dobro rashladi, složite po njoj svježe maline, ukrasite je pokojim listićem mente, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Sastojci :

Biskvit:

  • 125 g kuvertire od tamne čokolade
  • 125 g maslaca
  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 170 g šećera
  • 125 g brašna
  • 40 g šećera u prahu

Krema:

  • 125g kuvertire od tamne čokolade
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 mahuna vanilije (ostrugane sjemenke)
  • 2 žlice likera od badema (amaretta)
  • 200 g slatkog vrhnja
  • 500 g svježih malina
  • 220 g maslaca
  • malo soli

Postupak :

  1. Pripremite kalup za pečenje torte Ø 24 cm. Premažite ga s malo maslaca i obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180 C.
  2. Grubo natrganu kuvertiru od tamne čokolade otopite na pari. Dok se ona otapa razdvojite bjelanca od žumanaca. Maslac dobro, kremasto mikserom izradite s malo soli i šećerom u prahu. Zatim umiksajte jedno po jedno žumance i otopljenu prohlađenu čokoladu. Bjelanca stucite u čvrst snijeg sa šećerom, pa trećinu dobivenog dodajte kremi. U ostatak snijega primješajte prosijano brašno, pa takvo žlicu po žlicu, ručno mješajući gumenom žlicom, dobro umiješajte u kremu. Dobivenu biskvitnu smjesu izlijte u pripremljen kalup za tortu. Lijepo sve poravnajte i pecite u zagrijanoj pećnici 50-ak minuta (provjerite čačkalicom). Pečen biskvit ohladite.
  3. Za kremu prvo otopite kuvertiru od tamne čokolade na pari. Stavite da se ohladi. Maslac izradite s malo soli, šećerom u prahu i sjemenkama vanilije. Dodajte i liker od badema. Zatim umiksajte ohlađenu i otopljenu čokoladu i na kraju tučeno slatko vrhnje.
  4. Biskvit izvadite iz kalupa, pa ga prerežite na dva lista. Prvi list stavite na tacnu ili tanjur za torte. Premažite ga trećinom kreme, sve lijepo poravnajte pa stavite drugi biskvit, pa cijelu tortu premažite ostatkom kreme i ostavite najmanje 3 sata u hladnjaku. Prije samog posluživanja po torti složite svježe maline. Pospite šećerom u prahu.

Just Good Food