Doista prava čokoladna dekadencija, za istinske obožavatelje čokolade. Radi se o laganom čokoladnom biskvitnom kolaču čija je sredina ispunjena vrućom tekućom čokoladom (lavom), a koji se jede topao, odnosno netom izvađen iz pećnice.
Na internetu se može naći nekoliko varijacija istog kolača, a ja sam ga napravila po ovom, s nekim izmjenama i svojim dopunama. U svakom slučaju sigurna sam da ćete uživati u božanstvenoj aromi ovog kolača koji se topi u ustima dok ga jedete, a vrijedi svake dobivene kalorije.
Potrebno:
Postupak:
1. Prvo pripremite vatrostalne kalupiće, premažite ih maslacem i pospite kakaom za kolače, višak kakaa istresite.
2. Tamnu čokoladu grubo natrgajte na kockice i zajedno s maslacem stavite u posudu iznad lonca u kojem ključa voda, pa na pari stalno miješajući otopite sastojke, dodajte Amaretto i koricu naranče. Maknite s vatre i pustite smjesu da se kratko ohladi.
3. U drugoj posudi mikserom i na jačoj brzini istucite jaja, žumanjke i šećer dok smjesa ne postane gusta, pjenasta i svijetla. Umiješajte prosijano brašno i na pari otopljenu čokoladu. Jačim pokretima uz pomoć pjenjače dobro izmiješajte smjesu. Jednakomjerno ju raspodijelite u četiri vatrostalna kalupića koja zatim pospremite u hladnjak na najmanje pola sata, iako vrlo lako takve mogu ostati na i tijekom noći.
4. Pećnicu zagrijte na 200 C, stavite kalupiće i pecite kolače 10-12 minuta (ne prepecite). Da su kolačići gotovi znat ćete kad im se na površini stvori korica i biskvit se odvoji od kalupića. Kuhinjskom rukavicom ih izvadite iz pećnice i preokrenite na desertne tanjuriće, pospite ih kakaom, ukrasite bijelom struganom čokoladom i pistacijem. Po želji ih ukrasite listićima mente i poslužite uz sladoled od vanilije.
Just Good Food
Na internetu se može naći nekoliko varijacija istog kolača, a ja sam ga napravila po ovom, s nekim izmjenama i svojim dopunama. U svakom slučaju sigurna sam da ćete uživati u božanstvenoj aromi ovog kolača koji se topi u ustima dok ga jedete, a vrijedi svake dobivene kalorije.
Potrebno:
- 100 g tamne čokolade ( s iznad 85 % udjela kakaa)
- 100 g maslaca
- 2 – 3 žlice likera od badema (Amaretta)
- malo naribane narančine korice
- 100 g šećera
- 2 cijela jaja
- 2 žutanjka
- 100 g brašna
- maslac za premazivanje i kakao za kolače za posipavanje posudica
- listići mente, strugana bijela čokolada i pistacio za dekoraciju
- te sladoled od vanilije za posluživanje (po želji)
Postupak:
1. Prvo pripremite vatrostalne kalupiće, premažite ih maslacem i pospite kakaom za kolače, višak kakaa istresite.
2. Tamnu čokoladu grubo natrgajte na kockice i zajedno s maslacem stavite u posudu iznad lonca u kojem ključa voda, pa na pari stalno miješajući otopite sastojke, dodajte Amaretto i koricu naranče. Maknite s vatre i pustite smjesu da se kratko ohladi.
3. U drugoj posudi mikserom i na jačoj brzini istucite jaja, žumanjke i šećer dok smjesa ne postane gusta, pjenasta i svijetla. Umiješajte prosijano brašno i na pari otopljenu čokoladu. Jačim pokretima uz pomoć pjenjače dobro izmiješajte smjesu. Jednakomjerno ju raspodijelite u četiri vatrostalna kalupića koja zatim pospremite u hladnjak na najmanje pola sata, iako vrlo lako takve mogu ostati na i tijekom noći.
4. Pećnicu zagrijte na 200 C, stavite kalupiće i pecite kolače 10-12 minuta (ne prepecite). Da su kolačići gotovi znat ćete kad im se na površini stvori korica i biskvit se odvoji od kalupića. Kuhinjskom rukavicom ih izvadite iz pećnice i preokrenite na desertne tanjuriće, pospite ih kakaom, ukrasite bijelom struganom čokoladom i pistacijem. Po želji ih ukrasite listićima mente i poslužite uz sladoled od vanilije.
Just Good Food
You must be logged in to post a comment Login