Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Čokoladni lava kolač

Desertna dekadencija koja se topi u ustima.

Doista prava čokoladna dekadencija, za istinske obožavatelje čokolade. Radi se o laganom čokoladnom biskvitnom kolaču čija je sredina ispunjena vrućom tekućom čokoladom (lavom), a koji se jede topao, odnosno netom izvađen iz pećnice.

Na internetu se može naći nekoliko varijacija istog kolača, a ja sam ga napravila po ovom, s nekim izmjenama i svojim dopunama. U svakom slučaju sigurna sam da ćete uživati u božanstvenoj aromi ovog kolača koji se topi u ustima dok ga jedete, a vrijedi svake dobivene kalorije.



Potrebno:
  • 100 g tamne čokolade ( s iznad 85 % udjela kakaa)
  • 100 g maslaca
  • 2 – 3 žlice likera od badema (Amaretta)
  • malo naribane narančine korice
  • 100 g šećera
  • 2 cijela jaja
  • 2 žutanjka
  • 100 g brašna
  • maslac za premazivanje i kakao za kolače za posipavanje posudica
  • listići mente, strugana bijela čokolada i pistacio za dekoraciju
  • te sladoled od vanilije za posluživanje (po želji)

Postupak:


1. Prvo pripremite vatrostalne kalupiće, premažite ih maslacem i pospite kakaom za kolače, višak kakaa istresite.

2. Tamnu čokoladu grubo natrgajte na kockice i zajedno s maslacem stavite u posudu iznad lonca u kojem ključa voda, pa na pari stalno miješajući otopite sastojke, dodajte Amaretto i koricu naranče. Maknite s vatre i pustite smjesu da se kratko ohladi.



3. U drugoj posudi mikserom i na jačoj brzini istucite jaja, žumanjke i šećer dok smjesa ne postane gusta, pjenasta i svijetla. Umiješajte prosijano brašno i na pari otopljenu čokoladu. Jačim pokretima uz pomoć pjenjače dobro izmiješajte smjesu. Jednakomjerno ju raspodijelite u četiri vatrostalna kalupića koja zatim pospremite u hladnjak na najmanje pola sata, iako vrlo lako takve mogu ostati na i tijekom noći.

4. Pećnicu zagrijte na 200 C, stavite kalupiće i pecite kolače 10-12 minuta (ne prepecite). Da su kolačići gotovi znat ćete kad im se na površini stvori korica i biskvit se odvoji od kalupića. Kuhinjskom rukavicom ih izvadite iz pećnice i preokrenite na desertne tanjuriće, pospite ih kakaom, ukrasite bijelom struganom čokoladom i pistacijem. Po želji ih ukrasite listićima mente i poslužite uz sladoled od vanilije.

Just Good Food



Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Čokoladna torta bez brašna nastaje brzo i nestaje još brže.

Gastronomija

Mikado riža je za mnoge i dan danas, puno više od čokolade s police.

Gastronomija

Ganache je čokoladna krema koju bi, svi oni koji vole pripremati slastice, trebali imati u malom prstu

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.