Crème brûlée s ružinom vodicom

Ima nešto čarobno u probijanju hrskavog sloja slasne karamele i prvim zalogajima svilenkaste kreme koja se nalazi u samom srcu crème brûléea. Francuski desert koji se prvi puta spominje u kuharici koju je 1961. godine objavio Francois Massialot danas je u svijetu poznat pod mnogim imenima, a jedno od njih je i ‘burnt cream’, što je engleski prijevod njegovog francuskog imena.

U Španjolskoj ovaj desert nazivaju crema catalana, a tradicionalno se poslužuje na dan sv. Josipa. I dok Francuzi ne mogu odoljeti okusu vanilije, Španjolci u kremu najčešće stavljaju limun, naranču i cimet. Hrvati su također stvorili svoju inačicu ‘spaljene kreme’ pa se tako u nas zove rožata, a priprema se na jednak način.

krema tekst Postoje mnoge varijante ovog slatkog zalogaja, pa prilikom izrade kreme možete izraziti svu svoju kulinarsku kreativnost stavljajući u kremu kakao, pistacio, kavu pa čak i zeleni čaj, kokos ili neko drugo voće, dok se sloj karamele može nalaziti s donje ili gornje strane – odluka je proizvoljna.

Sastojci:

  • 250 ml svježeg vrhnja
  • ½ mahune vanilije
  • 4 žumanjka
  • 125 g šećera
  • 40 ml ružine vodice
  • 10 g štaub šećera

Upute za pripremu:

U tavi pomiješajte vrhnje, vaniliju i šećer te miješajući dovedite sastojke na temperaturu malo ispod vrenja. Kremu maknite s vatre te dodajte žumanjke i ružinu vodicu te podijelite smjesu u četiri posudice. Posudice položite u pleh za pečenje kolača te ga napunite vrućom vodom tako da razina iste doseže sredinu posudica. Sve zajedno pecite u pećnici na 170 stupnjeva 20 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite neka se ohladi. Crème brûlée poslužite ohlađenog na sobnu temperaturu, a prije serviranja pospite kremu štaub šećerom.