Čokoladni crinkles ili kolačići još poznati kao "Crno bijeli kolači" odlikuju se potpunim savršenim okusom čokolade, izvana čvršćom koricom, a iznutra sasvim mekanim punjenjem. Okus čokolade zauzima glavno mjesto, pa je važno koristiti kvalitetnu tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa.
Tijesto dobro rashladite i potpuno uvaljajte u šećerni prah tako da se ispod šećera ne vidi čokolada. Dok se bijele kuglice peku dogodi se lijepo iznenađenje, kolačići se šire, rastu i stvaraju tamne čokoladne pukotine ispod kojih se navire meko čokoladno punjenje.
Potrebno:
(za oko 40-ak kolačića)
1. Čokoladu grubo natrgajte na kockice pa je zajedno s maslacem stavite u zdjelu iznad lonca u kojem lagano ključa voda,pa na pari stalno miješajući otopite sastojke. Otopljenu čokoladu maknite s vatre i prohladite
.
2. Jaja izmiksajte sa šećerom na jačoj brzini, dok smjesa ne bude svijetla i gusta, dodajte ekstrakt vanilije i u nekoliko navrata umiješajte smjesu prohlađene otopljene čokolade.
3. U zasebnoj posudi izmiješajte suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo, sol i po želji cimet. Umiješajte ih u smjesu od jaja i čokolade, prekrijte, a zatim pospremite u hladnjak na najmanje 3-4 sata ili po potrebi smjesa može ostati na hladnom i tokom noći. Tijesto treba biti dovoljno rashlađeno i čvrsto kako bi se lijepo oblikovalo.
4. Pećnicu zagrijte na 170 C. Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje. Tijesto izvadite ih hladnjaka i rukama oblikujte loptice veličine nešto manje od veličine oraha, te ih uvaljajte u šećer u prahu tako da su kolačići potpuno prekriveni. Uvaljane kolačiće stavite na pripremljen lim za pečenje. Pecite točno 10-12 minuta (ne prepecite) dok se ne stvori površinska korica, a unutrašnjost kolača još uvijek ostane meka. Pečene kolačiće izvadite na rešetku za kolače dok se ne ohlade.
Just Good Food
Tijesto dobro rashladite i potpuno uvaljajte u šećerni prah tako da se ispod šećera ne vidi čokolada. Dok se bijele kuglice peku dogodi se lijepo iznenađenje, kolačići se šire, rastu i stvaraju tamne čokoladne pukotine ispod kojih se navire meko čokoladno punjenje.
Potrebno:
(za oko 40-ak kolačića)
- 225 g kvalitetne tamne čokolade ( s najmanje 78% kakaa)
- 60 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 veća jaja
- 225 g brašna
- 1 ekstrakt vanilije
- 1/2 žličice praška za pecivo
- malo soli
- 1 žličica cimeta (po želji)
- šećer u prahu
1. Čokoladu grubo natrgajte na kockice pa je zajedno s maslacem stavite u zdjelu iznad lonca u kojem lagano ključa voda,pa na pari stalno miješajući otopite sastojke. Otopljenu čokoladu maknite s vatre i prohladite
.
2. Jaja izmiksajte sa šećerom na jačoj brzini, dok smjesa ne bude svijetla i gusta, dodajte ekstrakt vanilije i u nekoliko navrata umiješajte smjesu prohlađene otopljene čokolade.
3. U zasebnoj posudi izmiješajte suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo, sol i po želji cimet. Umiješajte ih u smjesu od jaja i čokolade, prekrijte, a zatim pospremite u hladnjak na najmanje 3-4 sata ili po potrebi smjesa može ostati na hladnom i tokom noći. Tijesto treba biti dovoljno rashlađeno i čvrsto kako bi se lijepo oblikovalo.
4. Pećnicu zagrijte na 170 C. Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje. Tijesto izvadite ih hladnjaka i rukama oblikujte loptice veličine nešto manje od veličine oraha, te ih uvaljajte u šećer u prahu tako da su kolačići potpuno prekriveni. Uvaljane kolačiće stavite na pripremljen lim za pečenje. Pecite točno 10-12 minuta (ne prepecite) dok se ne stvori površinska korica, a unutrašnjost kolača još uvijek ostane meka. Pečene kolačiće izvadite na rešetku za kolače dok se ne ohlade.
Just Good Food
You must be logged in to post a comment Login