Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Crno bijeli svijet u znaku čokolade i vrhunskih vina

Petra Jelenić i Tea Mamut slatke zvijezde 2. Hrvatskog festivala hrane i vina

Sretnici koji su se jučer zatekli u Galeriji Kranjčar dobili su slatki uvid u eno-gastro blagodati nadolazećeg 2. Hrvatskog festivala hrane i vina. Na druženju nazvanom ‘CHOCO&WINE BAR – Crno bijeli svijet’ prezentirana je crno-bijela simfonija najfinijih slastica i jednako tako kvalitetnih vrhunskih domaćih vina.

Imali smo tako priliku kušati Ledenu kraljicu, kolač s bijelom čokoladom, medom, vanilijom i karamelom u idealnom skladu s graševinom kasne berbe Gerstmajer, Nevistu, kolač s bijelom čokoladom i lješnjacima koji se odlično slagao s tramincem Misna vina te prelijepu PraMaLinu, pralinu s bijelom čokoladom i malinama koju su organizatorice sljubile s pjenušcem. Sacher Melange se pak lijepo sljubio s Molom, hvarskom kupažom plavca malog i cabernet sauvignona. Vrhunac ove gozbe bio je Forêt Noire, kolač s crnom čokoladom i višnjama skladno kombiniran s tamnim i zavodljivim Šemberovim pinot noirom.

Dvije trenutno najbolje domaće slastičarke Petra Jelenić i Tea Mamut ovom su prigodom, po tko zna koji put, dokazale status vrhunskih majstorica svog zanata. Tea Mamut je povodom predstavljanja CHOCO&WINE BAR-a pripremila kolačiće na štapićima od bijele čokolade i badema te istaknula kako u zadnje vrijeme voli u svoje slastice ukomponirati maslinovo ulje.

Petra Jelenic, Marija Vukelic, Alis Maric i Tea Mamut

‘Kako sam i sama Dalmatinka, privlači me iskušavati nove recepte s našom tradicionalnom namirnicom, maslinovim uljem. Toliko sam se zaljubila u maslinovo ulje da sam odlučila pripremiti i kombinaciju čokolade i djevičanskog ulja za kulinarsku radionicu na Festivalu.’, izjavila je Tea Mamut.

Petra Jelenić je za crno-bijelo sljubljivanje pripremila francusku poslasticu macaron, sljubljenu s autohtonom vinskom sortom maraštinom vinara Sladić Jure, premijerno napunjenom upravo za ovu prigodu. Petra je objasnila i kako je došlo da simpatičnog imena njezine slastičarnice Mak na konac.

Macaroni Petre Jelenic i marastina‘Iako mi je mak jedna od najdražih namirnica u kolačima, to nije jedini razlog zašto sam nazvala slastičarnicu izvedenicom izreke „Tjeraš mak na konac“, razlog je i taj što su mi često kolege i suradnici govorili da „stalno tjeram mak na svoj konac“, što će reći da sam ponekad tvrdoglava, ali uvijek uporna. Moram reći kako se jako veselim festivalu i smatram da su takva događanja uvijek dobrodošla za promociju hrvatskih eno-gastro specijaliteta.’, priznaje Petra.

Slatko druženje nije prepustila niti Iva Šulentić koja će na Festivalu zasukati rukave i uhvatiti se u koštac s domaćim i inozemnim chefovima.

‘I osobno volim doma eksperimentirati u kuhanju te se veselim savjetima koje ću dobiti od kulinarskih majstora. Saznala sam da ću između ostalog voditi i radionicu Tee Mamut, a kako smo i privatno dobre, vjerujem da će to biti pravi show, jedino ne znam kako će Tea reagirati na moje „smetanje u kuhinji.’, kaže Iva Šulentić.

festival hrane i vinaCrni i bijeli kolačići znalački usklađeni s crnim i bijelim vinima, bili su uvertira u nadolazeći 2. Hrvatski festival hrane i vina koji će se održati od 3. do 5. travnja u Areni Zagreb. Ondje će brojni Izlagači iz Hrvatske i regije u tri dana s posjetiteljima sajma podijelit svoja znanja, iskustva i prije svega strast prema najfinijim gastronomskim delicijama.

Iz programa izdvajamo gostovanje velikih chefova: Andreja Barbierija, zvijezdu aktualnog kulinarskog TV showa, Christiana Cabaliera, Renata Rizzardija, Janeza Bratovža i mlade nade hrvatskog kuharstva Lea Bonifačića, prvoga Hrvata koji je učio kod Renea Redžepija u Nomi i završio CIA te se nakon američke prakse vraća u Hrvatsku i slijeće odmah na pozornicu Festivala.

Raznolike vinske radionice zadovoljit će i početnike i iskusne – od autohtonih bijelih i crvenih sorti, preko škrleta, terana, makedonskih i furlanskih vina do vrhunskih crnih pinota, pjenušaca i šampanjca Taittinger. Za sve željne znanja organizatori su priredili male tečajeve o zanimanjima sommelier, kuhar, konobar, enolog, slastičar, a na posebnim eventima predstavit ćemo delicije naših regija – Srijema, Međimurja, Istre i Dalmacije.

Petra Jelenic, durda Protić i Tea MamutVinske radionice, gastro showovi i okrugli stolovi te mini festivalski tečajevi ponudit će mnoštvo sadržaja. Festival će na jednom mjestu okupiti vrhunske kuhare, autore najprodavanijih kulinarskih izdanja, vrhunske slastičare, enologe i vrhunske poznavatelje modernih kulinarskih trendova.

Današnje druženje pokazalo je samo djelić festivalskog ozračja, sasvim dovoljno da počnemo odbrojavati dane do središnjeg festivalskog događanja u Areni Zagreb.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Zanimljivosti

Piko je jedan od najpoznatijih riječkih brendova. S tortama i kolačima, brend je prisutan u brojnim posebnim prigodama kao i u svakodnevici Riječanki i...

Putovanja

Hrvatska, s nekoliko prepoznatljivih vinskih regija, preko 130 autohtonih sorti vinove loze i brojnim individualnim vinarima, uzbudljiva je destinacija za sve ljubitelje vina.

Gastronomija

Onaj tko razumije će se, pretpostavljam, složiti sa mnom.

Događanja

Zagrebački park Zrinjevac od 22. lipnja do 2. srpnja postat će dom 6. festivala slastica Slatki gušti by Electrolux.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.