Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Cronut – nova hit slastica

Chef Dominique Ansel lansirao hibrid kroasana i krafne

Ako ste možda pomislili da je cronut slastica kojom se obogatio neki hrvatski iseljenik u Americi, morat ćemo vas razočarati. Ovaj hibrid kroasana i krafne novo je hit slatko pecivo na Manhattanu koje je izumio chef Dominique Ansel.

Na cronut se čeka u redu još prije otvaranja pekare jer slastičarski chef odbija raditi kompromise kada je o kvaliteti riječ. Dnevno se proda oko 200 komada i to u prvih sat vremena od otvaranja, a mnogi čekajući, hvaljenu slasticu nikada ne dočekaju. 



Cronut za koji su se već zainteresirali slastičari u Hong Kongu, Melbournu I Los Angelesu napravljen je od slojeva tankog lisnatog tijesta poput onog u kroasana, pržen je u dubokom ulju a zatim preliven ružičastom smjesom od šećera i punjen laganom Tahiti kremom od vanilije.

Ružičasta glazura s aromom ruže nanosi se u tankom sloju na vrh ove slastice, a zatim se na nju, kao ukras, dodaju kristalizirane ružine latice.



Ipak ova slastica nije toliko jednostavna koliko se čini.

‘Cronut se ne sastoji od tijesta kroasana koje je samo prženo u ulju’, objašnjava chef Ansel koji za njegovu pripremu koristi posebno lisnato tijesto koje se slaže drugačije od onog koje sačinjava najpoznatije francusko pecivo.

Trebalo mu je čak deset recepata, mnogo vremena i podešavanja temperature kako bi došao do savršene formule za izradu nove hit slastice.



Pekara koja se otvorila u njujorškom kvartu Soho još 2011. svaki dan radi svježe cronute s raznim šećernim pokrovima i kremom od vanilije.

Njegove količine su ograničene. Razlog tomu je i činjenica da ovaj chef radije bira kvalitetu prije kvantitete, pa svakom pecivu ili slastici koju prodaju posvete dosta vremena i pažnje.

Mnogi svjetski mediji posjetili su slavnu slastičarnicu, odnosno pekaru, kako bi isprobali ovaj hibrid krafne i kroasana. Većina ga opisuje kao nešto teže od kroasana, a lakše od krafne ili kao savršen doručak s cvjetnim okusom.

S ovakvim brzim oduševljenjem sa svih strana, Ansel je za svaki slučaj odlučio zaštititi svoj slatki izum.



Do kraja svibnja pekara chefa Dominiquea Ansela prodavat će Ružin cronut s Tahiti kremom od vanilije , a u lipnju će lansirati novi okus – cronut s limunom i javorovim sirupom. Namjerava svaki mjesec u prodaju pustiti novi okus kako bi iznenadio nepca svojih stalnih kupaca.

Ako ste se slučajno pitali kako jesti ovu neobičnu slasticu, njezin izumitelj ima odgovor i na to pitanje.

Savjetuje da ga jedete svježeg i to odmah ili barem u roku šest sati od kupnje odnosno izrade. Nakon toga postaje ustajao, čak i u hladnjaku. Ako ga želite razrezati na pola učinite to zupčastim nožem kako ne bi uništili slojeve cronuta, ili ga jedite sloj po sloj kako neki inače jedu lisnato tijesto.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ova topla i meka uskrsna štruca s cimetom tradicionalna je poslastica u Ujedinjenom Kraljevstvu, poznata po specifičnom izgledu s motivom križa.

Gastronomija

Malina se odlično slaže s čokoladom ili laganim sirnim desertima. Idealna je za sladolede i sorbete, a nerijetko je možete susresti i u slanim...

Gastronomija

Doba godine u kojem se trenutno nalazimo specifično je po ludim fašničkim danima, ali i po slastici koja svima stvara zazubice – krafni. Desert...

Gastronomija

Iako se radi vrlo jednostavno, desert od mlijeka je vrhunskog izgleda, a njegov blagi mliječni okus osvojit će vas na prvi zalogaj.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.