Crumble od šumskog voća

Ukusan voćni desert prepun je različitih voćnih aroma. Meni je najdraži sa šumskim voćem, ali možete ga napraviti i s raznim dugim voćem, o čemu naravno ovisi i njegov okus. Odličan je crumble s jabukama ili šljivama. Voće prokuhajte s malo vode, vina, cimeta, anisa i vanilije da još ostane lagano tvrdo, zatim ga dobro procijedite i premjestite u lim za pečenje. Jako sočno voće pospite mljevenim orasima, bademima ili lješnjacima.

Sastojci:

  • 600 g miješanog šumskog voća (npr. malina, kupina i jagoda)
  • 4 žlice likera od malina ili jagoda
  • naribana limunova korica
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g brašna
  • po 2 žlice sjeckanih badema i kikirikija
  • 50 g maslaca
  • 50 g smeđeg šećera
  • malo soli
  • malo mljevenog cimeta
  • tučeno slatko vrhnje

Postupak:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 C. Jagodama maknite peteljke, one veće prerežite po pola i zajedno s kupinama i malinama operite pod mlazom hladne vode. Dobro ocijedite i pomiješajte s likerom, vanilin šećerom i limunovom koricom, a zatim premjestite voće u jedan veći ili dva manja vatrostalna kalupa.
  2. Hladnim rukama brzo umijesite brašno s bademima, kikirikijem, smeđim šećerom, malo soli, cimetom i maslacem netom izvađenim iz hladnjaka. Sve sastojke dobro izmiješajte da se spoje i stvore mrvičastu masu, pa njome pospite voće. Stavite crumble u zagrijanu pećnicu i pecite 30-ak minuta dok lijepo ne porumeni. Izvadite iz pećnice i kratko pustite da se ohladi. Za to vrijeme stucite slatko vrhnje, ali ne prečvrsto. Poslužite uz malo prohlađen crumble.

Just Good Food