Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Čudesna zobena kaša

Zdjelica zdravlja

Zob je žitarica koja se od davnina koristi zbog svojih ljekovitih svojstava, a istraživanja su pokazala da ova nevjerojatna namirnica također pomaže u prevenciji pretilosti, dijabetesa i bolesti srca i krvnih žila. Bez sumnje, zob je žitarica koja se od davnina koristi zbog svojih ljekovitih svojstava, a moderna znanost rasvijetlila je koje su tvari zaslužne za povoljna djelovanja zobi.Posebno povoljan učinak zob ima na zdravlje srca i krvnih žila. Taj se blagotvoran učinak velikim dijelom pripisuje visokom udjelu topljivog prehrambenog vlakna beta-glukan te sadržaju fenolnih biljnih spojeva zvanih avenantramidi, koji djeluju kao snažni antioksidansi.

Bogatstvo vlakana i antioksidansa

Znanstvene studije pokazuju da topljiva vlakna porijeklom iz zobi djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snizujući razinu kolesterola te djelujući na apsorpciju žučnih kiselina. Topljiva vlakna utječu i na funkciju inzulina te tako prirodno reguliraju razinu šećera u krvi tijekom dana, što istodobno polučuje dulji osjećaj sitosti. Tijekom prolaska kroz probavni sustav, vlakna iz zobi tvore gel s vodenom komponentom te na taj način povećavaju volumen crijevnog sadržaja i olakšavaju prolaz fecesa kroz probavni sustav. Na taj način održava se zdravlje probavnog sustava, a time i zdravlje čitavog organizma.Zob je također koncentrirani izvor drugih nutrijenata koji pružaju dodatne zdravstvene prednosti. Sadrži nešto viši udio masnoća u odnosu na druge vrste žitarice, a pritom je sastav masnih kiselina povoljan, jer najviši udio pripada jednostruko i višestruko nezasićenim masnim kiselinama. Također, dobar je izvor bjelančevina i vitamina B skupine, posebice vitamina B1 koji igra važnu ulogu u metabolizmu.

Melem za kožu

Manje je poznato da je zob jednako dobra primjenjena na koži izvana, kao što ima blagotvoran učinak na zdravlje kada se unosi prehranom. Dapače, zob je jedna od rijetkih biljaka koja se zadržala u službenim medicinskim vodičima za liječnike kao pomoć kod atopijskog dermatitisa, suhe kože, psorijaze i drugih kožnih poremećaja. Iako zob nije lijek niti za jednu od tih bolesti, ona svojim sluzima djeluje emolijentno (omekšava i štiti kožu) i blago protuupalno.Aromaterapeuti imaju jednostavan postupak pripreme ljekovite kupke za djecu s atopijskim dermatitisom; šaka zobenog brašna ili sirove zobi čvrsto se zaveže u gazu, na gazu se nakapa po kap eteričnih ulja kamilice rimske i lavande. Potom se voda za kupanje pušta preko gaze sa zobi i u toj se vodi kupa dijete. Također, postoje i cijele linije kozmetičkih pripravaka temeljenih na zobi namijenjenih osobama s atopijskim dermatitisom.

Tko smije konzumirati zob?

Zob je koncentrirani izvor purina, a to znači da je trebaju izbjegavati osobe oboljele od gihta. Također, tradicionalno se svrstava među 'glutenske žitarice', odnosno, žitarice koje bi mogle biti problematične za osobe alergične na gluten koji se nalazi u pšenici i oboljele od celijakije. Iako su o toj žitarici podijeljena mišljenja te se zbog moguće kontaminacije glutenom u procesu prerade zob vrlo često izbjegava u prehrani oboljelih od celijakije, dvije nove skandinavske studije naglašavaju pozitivne učinke upravo za navedenu skupinu pacijenata.

Antioksidativni učinak na krvne žile

Nedavno finsko istraživanje pokazalo je kako svakodnevno dodavanje 100 grama zobi bezglutenskoj prehrani značajno povećava unos prijeko potrebnih nutrijenata koji su često deficitarni u pacijenata oboljelih od celijakije. To su vitamin B1 (tiamin), cink i magnezij.Norveška studija sa Sveučilišta u Oslu, govori kako je 50 grama zobi dnevno (u bezglutenskoj dijeti) značajno povisilo unos vlakana te razinu serumskog bilirubina. Uočeno je kako lagano povišena razina bilirubina ima antioksidativni učinak na krvne žile, jer sprječava nakupljanje aterosklerotskih plakova i zadebljanje arterijskih stijenki.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Bilo koja vrsta zobenih pahuljica u bilo kojem receptu gotova je u maksimalno 15 minuta.

Zdravstveni karton

Donosimo popis od 5 namirnica koje u sebi skrivaju gluten iako na njih možda nikada niste gledali s oprezom.

Savjeti stručnjaka

Psorijaza – jedna riječ iza koje se kriju brojni simptomi i neugodnosti.

Beauty report

Osim kakao praha, Glen Cocoa u sebi sadrži i maslac badema koji je poznat po bogatom ulju koje štiti kožu i smiruje iritacije, kao i kožna...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.