Dan bez mesa

S prvim zrakama proljetnog sunca stigao nam je i Svjetski dan bez mesa. Već 28 godina obilježava se na današnji dan, potiče prehranu temeljenu na povrću, voću, žitaricama i mahunarkama te podsjeća ljude da razmisle o zdravoj ishrani bez mesa.

Osim vegetarijanaca, rado ga obilježavaju i mnogi ljubitelji ekologije jer promjene prehrambenih navika, vjerovali ili ne, mogu spasiti planet. Masovni uzgoj stoke stvara veći udio stakleničkih plinova od čitavoga prometa na Zemlji. Za proizvodnju mesa potrebne su goleme količine žitarica i vode, krče se šume i koriste poljoprivredna zemljišta koja se mogu upotrijebiti za prehranu ljudi.

Prehrana bazirana na voću i povrću štiti od najčešćih uzročnika smrti u zapadnim zemljama kao što su bolesti srca i krvnih žila, dijabetes, pretilost i rak.  Vegetarijanci, a pogotovo vegani, imaju 20% nižu stopu smrtnosti od svih tih oboljenja, žive dulje i rjeđe obolijevaju.

I na kraju, osim što jedući povrće spašavamo život drugim živim bićima, otkrivamo i nove kulinarske užitke.

Za zaklete mesoždere, koji će se danas teško suzdržati, donosimo recept poznatog britanskog kuhara i vlasnika restorana vegetarijanske i veganske kuhinje, Simona Rimmera, koji ćete sigurno uvrstiti u svoj tjedni meni.

LASAGNE SA ŠPINATOM I SIRNIM NAMAZOM

Za umak od rajčice:

  • 1 luk
  • 2 kriške celera
  • 2 male mrkve
  • 1 veći režanj češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica pirea od rajčice
  • 2 limenke pelate
  • 1 prstohvat šećera
  • 1 prstohvat soli

Za punjenje:

  • 1 kg smrznutog ili vrećica svježeg špinata
  • 300 g sirnog namaza (Philadelphia, Abc…)
  • 3 žlice naribanog parmezana
  • 2 žlice nasjeckanih listića mente
  • 8-10 listića lasagna

Priprema umaka:
Pirjajte sitno nasjeckani luk, celer mrkvu i češnjak and garlic na malo maslinovog ulja i laganoj vatri. Umješajte pire od rajčice i kuhajte još 5 minuta prije no što dodate pelate. Kada ih dodate pustite neka se krčka još 20 minuta na laganoj vatri.Štapnim mikserom zatim ispasirajte umak koji bi trebao biti izreduciran i vrlo gust. Ako je prekisel dodajte mu prstohvat šećera.

Priprema punjenja:
Dok se umak krčka na tavi otopite smrznuti špinat ili blanširajte svježi. Dobro ga ocijedite od viška vode i pustite neka se potpuno ohladi. U zdjeli zamješajte sirni namaz, žlicu i pol parmezana, špinat i listiće mente te sve dobro promiješajte.

U vatrostalnu posudu rasporedite jedan sloj umaka od rajčice zatim na njega smjesu od špinata i sir te sve pokrijte listićem lasagna. Ponavljajte slojeve i završite s umakom od rajčice.

Na vrh posipajte ostatkom parmezana ili po želji naribajte neki polutvrdi sir. Pecite oko 30 min, dok se sir ne zarumeni. Poslužite sa salatom i hrskavim kruhom.

Dobar tek!