Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Dan za spas Zemlje

Briga o planeti započinje upravo u našem domu!

Dan planeta Zemlje, 22. travanj, prilika je da se zapitamo činimo li doista dovoljno za njeno očuvanje? Zapravo je vrlo malo godina pred nama, korz koje možemo očuvati održanje naše vrste, upozorio je prije nekoliko godina istaknuti svjetski istraživač oceana Jacques Cousteau.

Prespore promjene u ponašanju

Sve smo češće izravni svjedoci velikih globalnih klimatskih promjena koje nas primoravaju da se osvrnemo, zamislimo nad postupcima i sagledamo posljedice nbrige za okoliš. Naime, upravo je ljudski faktor nedjeljiv dio svih ekoloških promjena. Nažalost, iako se ljudska svijest postupno mijenja, promjene u ponašanju dolaze polako.

Globalno zatopljenje nije nikakva znanstvena floskula. I sami vidimo, da zimsku odjeću sve rjeđe nosimo, a veći dio godine smo u kratkim hlačama i japankama. Klima uređaji zamjenjuju radijatore. Na jednoj strani planeta bjesne poplave, dok drugi dijelovi pate od nedostatka vode.

Velika šumska prostranstva nestaju pred industrijskom pohlepom, sporazum iz Kyota je tek podsjetnika na ono što bi globalno trebalo učiniti. Puno je primjera koji ukazuju na različite klimatske promjene i poremećaje kojima u posljednje vrijeme svjedočimo.

Stoga je bar na Dan planeta Zemlje obaveza svih prisjetiti se života koji nam pruža priroda i koji smo mi dužni osigurati njoj, te budućim generacijama.

Iako su najveći zagađivači upravo veliki svjetski proizvođači, ne smijemo zaboraviti ono što sami možemo napraviti za naš planet jer tada, kako je lijepo rekao Sir Peter Scott, osnivač Svjetskog fonda za zaštitu prirode (World Wide Fund for Nature, WWF) ”…nećemo spasiti sve ono što bismo željeli, ali spasit ćemo puno više nego da nikada nismo probali.”

Čak je Papa Ivan Pavao II. u svojoj glasovitoj ekološkoj misli upozorio: «Ekološka kriza je kriza morala i zbiljski prijezir spram čovjeka».

Reciklirajte!

Za 1 tonu papira treba 240.000 l vode, 4.700 kWh energije i 2 stabla.
Za 1 tonu recikliranog papira treba 180 l vode, 2.750 kWh energije i niti jedno stablo…
Četvrtinu kućnog otpada čini stari papir, a trećinu čini bio otpad.
(izvor: web stranica Udruge Prijatelji životinja)

Recikliranjem osiguravamo:

• Očuvanje prirode i prirodnih sirovina;
• Smanjenje onečišćenosti zraka, vode i tla;
• Štednju skupe i dragocjene energije;
• Smanjenje deponijskog prostora.

Recikliranje otpada je moguće samo ako je otpad pravilno razvrstan. Stoga već u svom domu razvrstavajte biološki otpad, koji se može razgraditi od onog nerazgradljivog.

Odredite li posebno mjesto u svojoj kuhinji, ostavi ili na balkonu gdje ćete posebno sortirati plastične vrećice, staklo, plastiku, plastične boce za otkup, stari papir i biorazgradljiv otpad učinit ćete mnogo za očuvanje okoliša, ali i cijele planete.

L’Oreal provodi politiku održivog rasta

Ni kozmetička industrija ne zaboravlja na Dan planeta Zemlje. Tako je L’Oreal još 2005. godine osmislio 10-godišnju strategiju o smanjenju emisije štetnih plinova, smanjenju uporabe vode te smanjenju količine otpada po proizvoda.

Tako je lani emisija CO2 smanjenja za 6,6 posto, odnosno manaj je za 11,5 posto manje nego 2005. godine, dok je upotreba vode po pojedinačnom proizvodu u smanjena za 3,8 posto, što je 3,8 poto manje nego u 2005. Istodobno je količina otpada po proizvodu smanjena u 2008. za pola postotka odnosno 10,1 posto u odnosu na 2005.

U skladu sa zelenim ciljevima i ekološki odgovornim modelom poslovanja, stupanj recikliranja je povećan na 95 posto. Kad bi se i ostale kompanije počele voditi politikom održivog rasta i razvoja, svijet bi zasigurno bio bolje mjesto za sve.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Drama Queen

Kada smo "u pravu", ne možemo rasti.

Gastronomija

Povodom Svjetskog dana kave, danas, 1. listopada, Julius Meinl daruje svakoj ispijenoj šalici omiljenog napitka novo značenje.

Savjeti stručnjaka

Prema nekim istraživanjima, prosječna hrvatska četveročlana obitelj godišnje baci gotovo 300 kilograma hrane!

Dobar posao

Riti Tiimus, menadžerica za održivost zone Europa, govori kako se Grupa L´Oréal, globalni beauty lider, bori protiv klimatskih promjena.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.