Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Anja može sve

Danas je Svjetski dan prevencije samoubojstva – saznajte kako pomoći

Svjetski dan prevencije samoubojstva obilježava se svake godine 10. rujna, a cijeli mjesec je posvećen mentalnom zdravlju i podizanju svijesti javnosti o ovom bitnom problemu.

Svjetski dan prevencije samoubojstva obilježava se svake godine 10. rujna, a cijeli mjesec je posvećen mentalnom zdravlju i podizanju svijesti javnosti o ovom bitnom problemu. Nažalost, iz godine u godinu se broj samoubojstva povećava pa je tako 2020. godine u Hrvatskoj počinjeno 556 suicida, a u svijetu je samoubojstvo počinilo gotovo milijun ljudi.

Ministarstvo unutarnjih poslova obznanilo je poražavajuće brojke prema kojima su 117 suicida počinile žene, a 449 muškarci. Porastao je broj suicida i među mladima odnosno, među djecom između 15 i 25 godina. Porast od 57.1% u odnosu na 2019. godinu znači da je počinjeno 44 samoubojstva. No, najveću brojku ipak nosi starija životna skupina, iznad 65 godina u kojoj je čak 225 osoba izvršilo suicid.

Naime, nesretne životne situacije koje su zadesile sve nas prošle godine, od pandemije i potresa, ostavile su traga na apsolutno svima pa čak i djeci. Izolacija, zabrana fizičke socijalizacije i ljudskog dodira, gubitak posla i financija, gubitak krova nad glavom, sve su to faktori koji utječu i na zdravog čovjeka, posebno na osobe koje su sklone suicidu.

„Mnoge poslovne žene i poduzetnice osjećaju razne tegobe vezano uz mentalno zdravlje u ovo doba pandemije virusa COVID 19. S obzirom na to da ovo stanje traje nešto više od godinu i pol, sva ona tjeskoba, neizvjesnost, briga za posao, preživljavanje u ovim nesigurnim vremenima, isplivali su na površinu. Ponekad je to vidljivo, a ponekad si tek trebamo priznati da se ne osjećamo dobro. Ono što smatram ključnim je osvijestiti ove emocije, dati im potrebnu važnost te kroz razgovore, radionice, seminare i konferencije pomoći jedna drugoj, ali i svima nama da se te emocije pretoče u nešto konstruktivno i da krenu u pozitivnijem smjeru. Međunarodna mreža poslovnih žena, članice naše zajednice, sigurno će raditi na međusobnoj potpori jer smatram kako je to jedan od načina da se svi ti negativni osjećaji ne pretvore u nešto zloćudnije, nego da ih pustimo i okrenemo se kreirati bolje i sretnije budućnosti“, rekla nam je Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena.

Pomozite mladima

Same brojke pokazuju koliko je mladih počinilo suicid, a puno više je pokušalo i razmišljalo o tome. Prema statistikama, adolescenti počine više suicida od adolescentica, međutim, dva do tri puta je pokušaj samoubojstva veći kod ženskog dijela populacije. Prekid odnosa s važnom osobom, stresne situacije, školske poteškoće, slaba komunikacija s roditeljima, izloženost alkoholu, drogama ili smrt/suicid bliske osobe, sve to može potaknuti suicid kod adolescenata.

Premda neka pokušana i uspjela samoubojstva predstavljaju iznenađenje i šok, čak i najbližoj rodbini i suradnicima, možda su članovima obitelji, prijateljima ili zdravstvenom osoblju pružena jasna upozorenja. Zbog stigme i tabua oko samoubojstva, mladi često ne znaju, a poneki niti nemaju osobu s kojom bi mogli razgovarati. Otvorenim razgovorom mladi dobivaju više informacija i mogu podijeliti svoja razmišljanja i emocije.

Najvažnije je ne ignorirati problem i misliti kako će proći ili da su to „tinejdžerske drame“. Apsolutno svako razmišljanje o samoubojstvu mora se shvatiti ozbiljno te razgovarati s djetetom ili ga odvesti liječniku. Ako je dijete depresivno, anksiozno, često priča ili se šali o samoubojstvu, poklanja svoje drage stvari bliskim osobama, oprašta se od ljudi ili piše o samoubojstvu – nemojte ignorirati znakove.

Na vama je da slušate dijete, razgovarate s njim, postavljate pitanje i bez bojazni, ona neće potaknuti misli o suicidu. Nemojte zaboraviti na činjenicu da sva ta djeca traže pažnju te ako se osjećaju sigurno, vide nadu, osjete da ih netko sluša, postoji velika mogućnost da spriječite ono najgore.

U slučaju da dođe do pokušaja samoubojstva, dijete morate ODMAH odvesti liječniku koji će procijeniti treba li ostati pod liječničkim nadzorom ili može ići na kućnu skrb. Ako se vraća kući, važno je da uklonite sve predmete kojima može pokušati počiniti samoubojstvo poput noževa, vatrenog oružja, tableta i sl.

Ako sumnjate na suicidalnost djeteta i mlade osobe iz svoje okoline, nazovite 0800 0800, Hrabri Telefon, liniju za odrasle svaki radni dan od 9 do 20 sati, besplatno i anonimno. 

 

Više

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.