Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Danski kolač u obliku croissanta

Recept za lagano pecivo slatkastog okusa, pahuljasto lisnate strukture.

Danski kolač ili jednostavnije lisnato tijesto, lagano je i slatkastog okusa, pahuljasto lisnate strukture. Navodno potječe iz Danske, iako je popularno u cijelom svijetu i u raznim oblicima. Ja sam ga ovaj put napravila u obliku francuskog croissanta. Nisam ga punila nikakvim nadjevima nego smo jednostavno uživali u njegovom čistom okusu, okusu maslaca, šećer u prahu te smo kombinirali i prelijevali ih po željama čokoladom i preljevom od jagoda. Savršeno.

Sastojci:
  • 20 dkg svježeg kvasca
  • 1 čaša topog mlijeka
  • 1/3 šalice šećera
  • 1 jaje
  • 1/2 kg brašna
  • 300 g maslaca
U šalici izmrviti svježi kvasac, lagano ga pošećeriti, preliti toplim mlijekom i ostaviti na toplom da se digne pjenica. Tada pomiješati prosijano brašno, maslac narezan na tanje listiće, jaje, šećer i dignuti kvasac. Sve izmjesiti i oblikovati kuglu. Tijesto ostaviti 40-ak minuta da odstoji i lagano se digne.



Dignuto tijesto razvaljamo u oblik dužeg pravokutnika i do 1/3 premažemo omekšanim maslacem. Nenamazani dio tijesta preklopimo prema sredini, po maslacu, a zatim i namazani dio po preklopu.



Tijesto premjestimo na prikladnu tacnu, prekrijemo prijanjajućom folijom i ostavimo 30 – tak minuta u hladnjaku.Nakon toga ga izvadimo iz hladnjaka i ponovimo postupak, ponovno razvaljamo, preklopimo s jedne , a zatim i s druge strane i vratimo ponovno 1/2 sata u hladnjak. Postupak još jednom ponovimo, pustimo da se tijesto odmori, pa razvaljamo, oštrim nožem izrežemo nepravilne krajeve i tad ga možemo oblikovati po želji.



Oblikovano tijesto pustimo još da se digne, a za to vrijeme zagrijemo pećnicu, ja sam ju zagrijala na 190 C.



Pecite ih u zagrijanoj pećnici 15-tak minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnu boju, servirajte ih po želji, uz čaj ili mlijeko. Ja sam ih poslužila i uz preljev od jagoda i čokolade ili ih jednostavno samo pospite šećerom u prahu.



Just Good Food

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.