Danski kolač ili jednostavnije lisnato tijesto, lagano je i slatkastog okusa, pahuljasto lisnate strukture. Navodno potječe iz Danske, iako je popularno u cijelom svijetu i u raznim oblicima. Ja sam ga ovaj put napravila u obliku francuskog croissanta. Nisam ga punila nikakvim nadjevima nego smo jednostavno uživali u njegovom čistom okusu, okusu maslaca, šećer u prahu te smo kombinirali i prelijevali ih po željama čokoladom i preljevom od jagoda. Savršeno.
Sastojci:
Dignuto tijesto razvaljamo u oblik dužeg pravokutnika i do 1/3 premažemo omekšanim maslacem. Nenamazani dio tijesta preklopimo prema sredini, po maslacu, a zatim i namazani dio po preklopu.
Tijesto premjestimo na prikladnu tacnu, prekrijemo prijanjajućom folijom i ostavimo 30 – tak minuta u hladnjaku.Nakon toga ga izvadimo iz hladnjaka i ponovimo postupak, ponovno razvaljamo, preklopimo s jedne , a zatim i s druge strane i vratimo ponovno 1/2 sata u hladnjak. Postupak još jednom ponovimo, pustimo da se tijesto odmori, pa razvaljamo, oštrim nožem izrežemo nepravilne krajeve i tad ga možemo oblikovati po želji.
Oblikovano tijesto pustimo još da se digne, a za to vrijeme zagrijemo pećnicu, ja sam ju zagrijala na 190 C.
Pecite ih u zagrijanoj pećnici 15-tak minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnu boju, servirajte ih po želji, uz čaj ili mlijeko. Ja sam ih poslužila i uz preljev od jagoda i čokolade ili ih jednostavno samo pospite šećerom u prahu.
Just Good Food
Sastojci:
- 20 dkg svježeg kvasca
- 1 čaša topog mlijeka
- 1/3 šalice šećera
- 1 jaje
- 1/2 kg brašna
- 300 g maslaca
Dignuto tijesto razvaljamo u oblik dužeg pravokutnika i do 1/3 premažemo omekšanim maslacem. Nenamazani dio tijesta preklopimo prema sredini, po maslacu, a zatim i namazani dio po preklopu.
Tijesto premjestimo na prikladnu tacnu, prekrijemo prijanjajućom folijom i ostavimo 30 – tak minuta u hladnjaku.Nakon toga ga izvadimo iz hladnjaka i ponovimo postupak, ponovno razvaljamo, preklopimo s jedne , a zatim i s druge strane i vratimo ponovno 1/2 sata u hladnjak. Postupak još jednom ponovimo, pustimo da se tijesto odmori, pa razvaljamo, oštrim nožem izrežemo nepravilne krajeve i tad ga možemo oblikovati po želji.
Oblikovano tijesto pustimo još da se digne, a za to vrijeme zagrijemo pećnicu, ja sam ju zagrijala na 190 C.
Pecite ih u zagrijanoj pećnici 15-tak minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnu boju, servirajte ih po želji, uz čaj ili mlijeko. Ja sam ih poslužila i uz preljev od jagoda i čokolade ili ih jednostavno samo pospite šećerom u prahu.
Just Good Food
In this article:croissant, danski kolač, just good food, lisnato, nada duhović, recept, tijesto
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login