Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Debljaju li kokice?

Mnogima omiljene grickalice – kokice – brzo se pripremaju, ukusne su, a zbog visokog udjela vlakana, izrazito su zasitne.

Mnogima omiljene grickalice – kokice – brzo se pripremaju, ukusne su, a zbog visokog udjela vlakana, izrazito su zasitne. Kokice su cjelovita zrna koja sadrže proteine, minerale i vitamine, sastojke koji su važan dio prehrane, a činjenica je da su zdravije od većine grickalica koje jedemo.

Neke od zdravstvenih dobrobiti koje donosi njihova konzumacija, jače su kosti, mišići, zubi i bolja probava.

Nastaju od zrna kukuruza, a šalica sadrži oko 31 kalorija, 4 g masti i 1 g natrija te 3 g vlakna. Vlakna pomažu u regulaciji probave i u smanjenju razine kolesterola. U prirodnom obliku ova namirnica ne pridonosi debljanju, ali način pripreme i dodaci koji se jedu s njom stvaraju dileme o stvarnom iznosu kalorija u njima.

Malo kalorija

Kokice sadrže malu količinu kalorija, ali pripremljene u ulju mogu postati jelo koje deblja. 100 g kokica sadrži 390 kalorija, dok 4 žlice biljnog ulja sadrži 480 kalorija. Primjerice, 150 g kokica koje su pripremljene u kokosovom ulju sadrži 660 kalorija, 30 g masti i 440 mg natrija.

Pakiranja za mikrovalnu pećnicu također sadrže kalorije i masti zbog raznih konzervansa. Kokice pripremljene u mikrovalnoj sadrže dvostruko više kalorija od kokica pripremljenih u aparatu te sadrže trans masti koje štete zdravlju. A ako im je dodan maslac sadrže i do 300 mg natrija po porciji.

Brojite kalorije

Kupujete li kokice za mikrovalnu, odaberite pakiranja koja sadrže 45 do 90 kalorija, 1g ili manje masti i bez trans masti, odnosno bez hidrogeniziranog ulja.

Dobro razmislite prije nego naručite najveću porciju kokica u kinu. Porcije ‘filmskih kokica’ mogu sadržavati od 600 do 1.200 kalorija i 30 do 60 g zasićenih masti. Dodaci poput maslaca donose još 200 kalorija na porciju koja tako sadrži gotovo 1.000 mg natrija što uzrokuje nadutost i zadržavanje vode.

Najbolji način za pripremu kokica je korištenje posebnog aparata, za razliku od mikrovalne, tave ili woka u koje se dodaje ulje i sol. Primjenom aparata za kokice izbjeći ćete dodane konzervanse i masti koje sadrže kupovne kokice, a moći ćete ih pripremati i u manjoj količini i jesti ih svježe i vruće. Možete ih pripremiti s niskokaloričnim dodacima poput mješavine začina kao što su bosiljak i origano.

Mršavite uz kokice

Budući da su zdrava i prirodna namirnica, kokice mogu biti dio redovite prehrane i onima koji žele smršavjeti. Ovakav tip dijete uključuje kokice pripremljene u aparatu za kokice i njihovu konzumaciju bez ikakvih dodataka kao što su sol, maslac i slično.

Također, tijekom ovakve dijete trebalo bi iz prehrane izbaciti sve ostale grickalice, masnu i visokokaloričnu hranu. Svaka hrana koju jedemo u neograničenim količinama može potencijalno postati hranom zbog koje ćemo se udebljati, ali to ovisi i o količini energije koja je potrebna našem organizmu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Kokice su postale popularne uz gledanje filmova tijekom zlatnog doba Hollywooda.

Budi fit

10 napitaka koje biste trebali izbjegavati.

Savjeti stručnjaka

Ulje čajevca australski su Aboridžini koristili za liječenje brojnih oboljenja, od prehlada i rana do akni pa čak i hripavca tj. magarećeg kašlja.

Zdravstveni karton

Donosimo vam par stvarčica koje sigurno imate u svojoj kuhinji! Iskušajte ih, jer definitivno ne odmažu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.