Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Debljate se jer jedete ispred TV-a?

Kako biste spriječili debljanje, pokušajte jesti sporije i u manjim zalogajima!

Jeste li se ikad zapitali zašto vam mama nije dopuštala da jedete za vrijeme gledanja televizije? Takve zabrane možda ipak imaju smisla. Osim što je poželjno da cijela obitelj zajedno jede za stolom jer zajednički obroci jačaju povezanost, zbližavaju članove obitelji i poboljšavaju međusobne odnose, jedenje ispred TV-a ima velik utjecaj i na debljanje.

Istraživanja su pokazala da ljudi puno više pojedu kad im pažnju odvlači televizijski program i slične vanjske 'smetnje'. Nasreću, nova istraživanja otkrila su kako možete doskočiti prekomjernom unosu hrane kada uživate u omiljenoj seriji ili filmu. Jedite u manjim zalogajima!

Sudionicima nizozemskog istraživanja ponuđena je juha koju su morali jesti za vrijeme gledanja 15-minutnog animiranog filma. Jedna skupina jela je juhu malim zalogajima, druga velikim, a treća je mogla birati način konzumiranja tog obroka. Svi su mogli jesti koliko su htjeli, a na kraju su morali procijeniti što misle koliko su pojeli.Iako su sve tri skupine gledale isti film, sudionici koji su jeli juhu u malim zalogajima, konzumirali su oko 30% manje nego ostale skupine. Sudionici drugih grupa pojeli su više, ali su smatrali da zapravo nisu pojeli toliko puno.

"Potrebno je barem 20 minuta kako bi se pojavio osjećaj sitosti, a kada jedemo prebrzo, skloni smo prejedanju", tvrdi Rebecca Solomon, nutricionist iz Mount Sinai Medical Center u New Yorku. "Kad hranu jedemo u malim zalogajima, jedemo dulje i tako smanjujemo količinu onog što bismo pojeli u tih 20 minuta koliko je potrebno za nastanak osjećaja sitosti koji dolazi do mozga i želuca", kaže Solomon.

Želite li smršavjeti, osim malih zalogaja, koncentrirajte se na ono što jedete i pijete, uživajte u okusu i izbjegavajte ono što bi vam moglo odvući pažnju tijekom obroka.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Ako želite lijepu kožu, jake mišiće i kosti i lijepu kosu, ne zaboraviti svakog dna u organizam unositi proteine.

Seks

Razne kulture i civilizacije imaju specifične afrodizijake i legende. No, kao i svugdje imamo i suprotnosti, stvari koje smanjuju želju za seksom.

Budi fit

Kada govorimo o klasičnoj DASH dijeti, to je nutricionistički uravnotežen plan prehrane koji uključuje cjelovite žitarice, mahunarke, voće i povrće, nemasno meso, perad, ribu...

Savjeti i preporuke

Osim što kožu možete hraniti izvana, možete joj osigurati potrebnu vlažnost i lijep izgled iznutra ako jedete prave namirnice.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.