Depresiju možemo liječiti filmoterapijom?

film 50 nijansi sive

Zbog njih strahujemo, ljutimo se, plačemo i smijemo, no filmski junaci imaju još jednu funkciju – ozdravljenje od raznih negativnih psiholoških stanja. Da je sedma umjetnost odavno prestala biti samo predmet razonode potvrđuju i psiholozi koji je sve češće koriste u svojim terapijama.

Iako film smatramo jednostranim medijem čiju moć upijamo šutke, za to se vrijeme u našem mozgu odvijaju procesi koji su već odavno postali predmetom ozbiljnih istraživanja.

 

film

 

U konačnici, svi smo se mi bezbroj puta uvjerili kako postoje filmovi na koje neobjašnjivo reagiramo, koji izazivaju snažne emocije o kojima imamo potrebu razgovarati. Upravo tu počinje filmoterapija, koja, iako ne može zamijeniti razgovor, može pomoći prilikom otvaranje te samim time ubrzati terapiju.

U psihoterapiji, film se počeo primjenjivati od 90-tih, a u U Hrvatskoj se filmoterapija počela primjenjivati prije 20-ak godina, i to u obliku grupne psihoterapije kojom se gledateljima pokušavaju otkriti dvije strane filma – ona zabavna, ali i ona  u kojoj je cilj poistovjetiti se s glavnim likovima. Nastanak filmske umjetnosti podudara se s pojavom psihoanalize pa su tako od samih začetaka pronašle i zajednički jezik. Od izuma filma stvorila se mogućnost pretočiti snove i skrivenu podsvijest u ‘živu’ sliku, a stručnjaci smatraju kako je to zasada i najvažnija značajka filma.

 

 

Bilo da je riječ o nekoj vrsti psihoporemećaja, stresa, napadaja panike ili depresije, izbor određenog filma može vam pomoći da se uistinu osjećate bolje. Film kao vizualni medij omogućava lakšu identifikaciju osobe s glavnim likom i situacijom u kojoj se junak filma nalazi, a koju je i sama osoba tijekom svog života doživjela.

Prema istraživanjima, mnogi svjetski psiholozi smatraju da je dobro birati filmove u skladu sa stanjem u kojem se trenutno nalazimo. Ponekad nije loše ni ići protiv ovog pravila, na svoju ruku, pa pogledati inteligentnu komediju u trenucima psihičkog zamora i obrnuto. Izabrati film je slično biranju prave knjige u pravom trenutku.

U skupinu redatelja koji svojim filmovima doprinose liječenju raznih psiholoških poremećaja stručnjaci ubrajaju velikane poput Orsona Wellesa, Fritz Langa i Alfreda Hitchocka.