Deset namirnica za vitkost

Metabolizam uglavnom određuje genetika, ali postoji nekoliko faktora koji ga mogu ubrzati. Uz svakodnevno vježbanje određene promjene u prehrani mogu dovesti do sagorijevanja kalorija, a samim time do ubrzavanja metabolizma.

Ovo je 10 zlata vrijednih namirnica koje će vam u tome pomoći:

1. Zeleni čaj sadrži katehin poznat pod nazivom EGCG koji poboljšava funkcije mozga i živčanog sustava, a time funkcije i brzinu metabolizma.

2. Špinat osim što pršti mineralima, antioksidansima, magnezijem, kalijem, željezom i vitaminom C, pomaže podići ukupnu metaboličku funkciju.

3. Nemasno meso kao što su piletina, puretina i govedina sadržavaju značajne količine bjelančevina. Proteini pomažu u izgradnji i održavanju naše mišićne mase, a što su nam mišići snažniji sagorijevamo više kalorija.

4. Grejp se u mnogim istraživanjima pokazao kao odlična namirnica kod gubitka težine. Tvari u grejpu smanjuju razinu inzulina što ubrzava metabolizam i topi kile, a ispitivanje američke klinike Scripps pokazalo je da su ljudi koji su jeli pola grejpa uz svaki obrok 12 tjedana izgubili do 2 kilograma.

5. Borovnice sadrže antioksidanse koji sprječavaju oksidaciju stanica inače odgovornu za mnoge bolesti, gubitak masnoće i disfunkciju metabolizma.

6. Kava je najveći izvor kofeina koji povećava otkucaje srce i brzinu metabolizma. Zbog ovih dobrih razloga kavu ne bi trebalo izbacivati iz popisa naših omiljenih napitaka, ali bi ju trebalo ostaviti na dvije do tri šalice dnevno kako bi se izbjegao porast nervoze i razdražljivosti.

7. Grah je prepun proteina i vlakana. Proteini izgrađuju naše mišice i ubrzavaju metabolizam dok vlakna pak tjeraju metabolizam na naporan rad jer ih nije lako probaviti. Kombinacija ovih dviju tvari čine samo sve najbolje za našu metaboličku funkciju.

8. Brokula svojom zelenom bojom pokazuje koliko je dobra. Sadrži velike količine kalcija koji je poznat kao topitelj masti i uzrok ubrzavanja metabolizma. Uz njega, brokula je puna C vitamina koji još dodatno apsorbira više kalcija.

9. Za probavljanje zobenih pahuljica tijelu treba dugo vremena i mnogo energije. Naporom cijelog tijela da ih probavi povećava se inzulin i ubrzava metabolizam.

10. Ljute čili papričice povećavaju brzinu našeg metabolizma, a i rad srca po par sati nakon uzimanja. Svakodnevno konzumiranje ove paprike koja tjera suze na oko držat će metabolizam na “dobroj nozi”.