Dijete koje ne smijete probati

Fanatična želja za vitkim tijelom ponekad dovodi do rigoroznih odluka koje mogu ozbiljno našteti zdravlju. Tijekom godina pojavile su se neke uistinu opasne dijete koje, primjerice, uključuju nerazumno unošenje nametnika u organizam ili nanošenje na tijelo hormona iz posteljice. Donosimo niz bizarnih dijeta koje je potrebno izbjeći pod svaku cijenu.

Parazit dijeta
Ova ekstremna dijeta podrazumijeva ubacivanje trakavice koja se hrani sadržajem želuca uzrokujući mršavljenje, a može narasti i do 30 metara. No mnogi ne razmišljaju o dugoročnim posljedicama prilikom ove radikalne odluke. Naime, trakavica se hrani i nutrijentima koji su prijeko potrebni za zdravlje te se može proširiti i na ostale dijelove tijela pa čak završiti i u mozgu. U prilog opasnosti ove dijete govori i njezina ilegalnost i zabrana od strane US Food and Drug Administrationa, ali i tegoba poput jake boli u trbuhu i glavobolja uzrokovanih parazitom.

Prolinn dijeta
Ova dijeta, pa niti čitanje o njoj, nije za one slabog želuca. Prema zamisli Rogera Linna najbolji recept za mršavljenje je izostavljanje jela u bilo kojem obliku. Jedino što dijeta, prozvana još Last Chace Diet, dopušta jest konzumiranje pića napravljenog od životinjskih ostataka – rogova, kopita i tetiva. Osim mučnine na prvi spomen Prolinn dijete njezine nuspojave mogu biti i puno teže. Naime tijekom 70ih godina preko 2 milijuna Amerikanaca pokušalo je smršaviti ovom metodom, a njih čak 58 posto patilo je od srčanog udara. Razlog tome krije se u opasnosti izgladnjivanja koje može dovesti do srčanih problema.

Cigarete za smanjenje apetita
Glavni proizvodi koji čine ovu dijetu su cigarete i vode. Dijeta datira još iz 1920. godine kada su se cigarete počele prodavati kao čudotvorno sredstvo za potiskivanje apetita. Tako je poznati svjetski brend Lucky Stripe upravo te godine u javnost izašao s reklamom ‘Reach for a Lucky Instead of a Sweet.’, što je uzrokovalo porast prodaje za čak 200 posto.
Mnogi su se odali cigaretama nemajući u vidu njihove štetne sastojke – nikotin, monoksid te formaldehid, ali i zanemarujući činjenicu da su rak pluća, srčane bolesti, moždani udar i impotencija često povezani s ovom nezdravom navikom.

Voćna dijeta
Kao što i sam naziv dijete govori, radi se o planu prehrane koji dozvoljava samo voće. Iako mnogi nutricionisti naglašavaju važnost voća u dnevnom menuu, isključivanje svih ostalih namirnica može samo naštetiti.
Tako u ovom slučaju uskraćujemo tijelu masne kiseline, vitamin B, proteine, željezo, cink, vitamin D i kalcij, a prema Colombia Universityu voćna dijeta može uzrokovati iscrpljenost, pad imunološkog sustava, osteoporozu te anemiju.

HCG dijeta
Radi se o dijeti koja podrazumijeva uzimanje HCG hormon, koji se nalazi u urinu trudnih žena i ljudskoj posteljici. Postoje različiti načini aplikacije, a neki od njih su intravenozno i oralno uzimanje hormona te njegovo nanošenje na kožu u obliku kreme. Osim uzimanje HCG-a ne preporučuje se unošenje više od 800 kalorija dnevno.
Opasnost zadnje navedene dijete leži u nedovoljnom unosu hrane što može dovesti do zdravstvenih problema, ali i navedenom hormonu koji je povezan s hiperstimulacijom jajnika, koja može biti opasna po život.