Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Dječja tvornica mašte

Zabavan, edukativan, magičan, emotivan, pun informacija za razmišljanje, to je pravi film za djecu i mlade.

Kokice, omiljeno bezalkoholno piće, zanimljivo društvo i zabavan film postali su slatki ritual djeci i tinejdžerima diljem svijeta.

Djeci već u mlađoj dobri filmovi pomažu u razvijanju mašte, govora i učenju jezika. Nije važno, jesu li na stranim jezicima jer "mladci", koji ne mogu brzo čitati titlove, lako prate sadržaj, a usput i upijaju različite jezike.  Kroz povezivanje s najdražim likovima u filmu oni uče o ljubavi, prijateljstvu, obavezama, dobru i zlu.

Filmovi iz školske lektire

Likovi poput zelenog ogara "Shreka" uče djecu kako vanjski izgled nije toliko bitan kao ljepota iznutra, što je osobito važno u tinejdžerskim godinama kada se mlado tijelo mijenja.

Spielbergova izvanzemaljska priča "E.T" opisuje teške emocije prilikom rastanka od drage nam osobe i naglašava ljubav bez granica.

"Charlie i tvornica čokolade" potiče djecu na razmišljanje kako se sebičnošću ništa ne postiže.

I u hrvatskoj filmskoj produkciji postoji niz dobrih filmova za djecu i mlade. To su "Sinji galeb“ koji je prvo hrvatsko filmsko ostvarenje za djecu, kao i film "Družba Pere Kvržice", zasnovan na popularnoj školskoj lektiri Mate Lovraka.

Po nekima najbolji dječji film hrvatske kinematografije je "Vuk samotnjak" redatelja Obrada Gluščevića, u kojem se proslavilo tada još mali Slavko Štimac.

Ulogom u filmu "Vlak u snijegu" koji je danas popularan jednako kao i 1976. kad je snimljen, Štimac je postao nezaobilazan glumac.

E.T. popularniji od H.P.

Djeca većinom žude za filmovima koji vrve fantastikom i magijom, za situacijama u kojima magični napitak sve rješava. Harry Potter, mladi čarobnjak, jedan je od najomiljenijih filmskih likova. On je mali štreber, ali ima magičan štapić i dobre prijatelje s kojima se bori protiv zla.

Ipak najpopularniji dječji film u posljednjih 40 godina, prema američkoj specijaliziranoj agenciji Exibitor, je "E.T".

Slijede ga "Kraj lavova" i božićna trilogija "Sam u kući". To je filmska lektira za klince A ako su već odgledali spomenute, tu su još "Aladin", "Priča o igračkama", "Ljepotica i zvijer" i slični.

Nasilje nije za dječje filmove

Nikako ne smije biti nasilja, djeca su ionako i previše bombardirana putem drugih medija. Iako se nama možda ne čini, djeca pamte scene i doživljavaju ih kao normalno ponašanje.
Crtani filmovi su omiljeni kod mlađe djece jer radnja često ne podliježe zakonima fizike.

Svakako nije najvažnije je li film igrani ili animirani. On mora biti dobro osmišljen i zabavan, a djeci treba prepustiti uživljavanje u likove i komentiranje filmske priče te ih u tome i poticati. Jer sve mora biti moguće u dječjoj mašti, baš kao i na filmu. 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Saga o čarobnjaku Harryju Potteru odavno je završila, međutim beskrajna mašta J.K. Rowling pobrinula se da fanovi ne ostanu zakinuti za nove avanture i...

Zanimljivosti

Noć Harryja Pottera, odnosno izvorno Harry Potter Book Night u svijetu se održava od 2014. godine, a u njemu sudjeluju razne knjižare, knjižnice i...

Knjige i glazba

Donosimo par činjenica za sve ljubitelje i ljubiteljice Harry Pottera!

Knjige i glazba

Ova posebna verzija teksta koja se koristila na glumačkim probama upoznala je čitatelje širom svijeta s nastavkom putovanja Harryja Pottera i njegovih prijatelja i...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.