Do Mjeseca i – natrag

I danas kruže priče kako je slava i mjesto u povijesti zapovjednika Misije Apollo 11, Neila Armstronga, većim dijelom nezaslužena, zapravo slučajna

"Ovo je mali korak za čovjeka…" – poludrhtava je glasa (možda samo zbog velike udaljenosti i tehnički loše linije, jer ne treba zanemariti da je kompjutor na svemirskom brodu tada bio snage ne veće one od današnjeg digitalnog sata) izgovorio astronaut Neil Armstrong.

No, u zavisnosti tko priča, to možda, ipak, nisu bile prve riječi izgovorene s Mjeseca! Naime, Armstrongov kolega, Edwin Buzz Aldrin, ponekad (javno – samo ponekad), tvrdi da je on bio PRVI! Jer, šest sati ranije, kada je lunarni modul Eagle Apollo 11 dotaknuo područje Mjeseca nazvano "More mira“, on je izgovorio – "Ostvaren kontakt“.

Činjenica jest da je tada, tog 20. srpnja 1969., svima na Zemlji stao dah, i ja, koja sam tada imala gotovo 8 godina, jasno se sjećam (doduše, ne tako jasno kao tri pada na isto koljeno toga ljeta u Skradu), "kampiranja“ pred crno-bijelim televizorom u našem domu na zagrebačkom Borongaju.

Koje li čudne i fine ironije da je čovjek (ma što čovjek, legenda) kojega svi izravno vezujemo uz taj događaj (ali i neke druge – iskrcavanje Amerikanaca u kubanskom Zaljevu svinja, ubojstvo Johna F. Kennedyja, Korejski rat… – pa ga Amerikanci doživljavaju "čovjekom od najvećeg povjerenja u SAD“), američki TV novinar Walter L. Conkrite, preminuo samo dva dana uoči obilježavanja 40-te godišnjice čovjekova prvog spuštanja na Mjesec.

I danas, dakle, kruže priče, kako je slava i mjesto u povijesti zapovjednika Misije Apollo 11, Neila Armstronga, većim dijelom nezaslužena, zapravo slučajna!

Naime, iako većina misli da je baš njega NASA odabrala za povijesne prve korake po Mjesecu, prava je istina da je taj, jedini nevojnik među 18 astronauta u nekoliko svemirskoh misija Apollo šezdesetih godina prošloga stoljeća, zapravo zamijenio danas gotovo potpuno anonimnog zapovjednika Apolla 8 Franka Bormana.

Cijeli blog možete pročitati na: www.bankamagazine.hr