Našem tijelu su potrebne masti. One pomažu u apsorpciji vitamina topljivih u mastima (A, D, E i K), kod izoliranja živčanih stanica, podmazuju zglobove i oblažu organe, griju nas i održavaju krvne žile elastičnima. Pretjerano unošenje hrane bogate lošim masnoćama može dovesti do pretilosti, srčanih bolesti i nekih malignih bolesti. Osnovne vrste masnoća su zasićene, jednostruko nezasićene i višestruko nezasićene masti.
Nezasićene masti se nazivaju i dobrim mastima jer su korisne za zdravlje srca, održavanje normalne razine kolesterola u krvi, a omega-3 masne kiseline iznimno su zdrave za mozak te općenito fizičko i emotivno zdravlje. Da bismo spriječili rizik od bolesti srca i pretilosti, potrebno je zamijeniti loše masnoće dobrima. Stoga ih je potrebno razlikovati i znati u kojoj su hrani najzastupljenije.
Zasićene masti
Zasićene masti se nazivaju i lošim mastima jer uzrokuju povišenje ukupne, kao i razine lošeg kolesterola u krvi te povećavaju rizik od srčanih bolesti. Najzastupljenije su u namirnicama životinjskog porijekla – crvenom mesu, vrhnju, maslacu, punomasnim mliječnim proizvodima, jajima te kokosovom i palminom ulju.
Teže se probavljaju i sadrže višu razinu kolesterola.
Trans masti
Transmasne kiseline se pojavljuju industrijskom preradom, hidrogenizacijom biljnih ulja i one su loše za zdravlje. Uzrokuju bolesti kao što su arterioskleroza i bolest srčanog mišića. Nalaze se u brzoj i prženoj hrani – prženim krumpirićima, kokicama iz mikrovalne pećnice, čipsu, slatkišima, slatkim pekarskim proizvodima i margarinu.
Jednostruko nezasićene masti
Nezasićene masti su dobre masti jer pomažu u snižavanju razine ukupnog kolesterola i LDL kolesterola, a povisuju razinu HDL (dobrog) kolesterola. Najzastupljenije su u maslinovom ulju, repinom ulju, avokadu, kikirikiju i orasima.
Redovito konzumiranje hrane bogate dobrim mastima pomaže i u gubljenju kilograma.
Višestruko nezasićene masti
Ove dobre masti su najzastupljenije u ribi i ribljem ulju, sjemenkama, kukuruzu, orašastim plodovima te suncokretovom ulju i soji. Dijele se na omega-3 masne kiseline i omega-6 masne kiseline koje su potrebne za zdravlje organizma.
Dobar izvor omega-6 su ulje šafranike, suncokretovo, bučino i sezamovo ulje. Najbolji izvor omega-3 su ribe (skuša, haringa, losos, srdela, sardine, tuna), laneno ulje, orašasti plodovi i sjemenke. Omega-3 masne kiseline sprečavaju depresiju, artritis, astmu i kardiovaskularne bolesti.
Nezasićene masti se nazivaju i dobrim mastima jer su korisne za zdravlje srca, održavanje normalne razine kolesterola u krvi, a omega-3 masne kiseline iznimno su zdrave za mozak te općenito fizičko i emotivno zdravlje. Da bismo spriječili rizik od bolesti srca i pretilosti, potrebno je zamijeniti loše masnoće dobrima. Stoga ih je potrebno razlikovati i znati u kojoj su hrani najzastupljenije.
Zasićene masti
Zasićene masti se nazivaju i lošim mastima jer uzrokuju povišenje ukupne, kao i razine lošeg kolesterola u krvi te povećavaju rizik od srčanih bolesti. Najzastupljenije su u namirnicama životinjskog porijekla – crvenom mesu, vrhnju, maslacu, punomasnim mliječnim proizvodima, jajima te kokosovom i palminom ulju.
Teže se probavljaju i sadrže višu razinu kolesterola.
Trans masti
Transmasne kiseline se pojavljuju industrijskom preradom, hidrogenizacijom biljnih ulja i one su loše za zdravlje. Uzrokuju bolesti kao što su arterioskleroza i bolest srčanog mišića. Nalaze se u brzoj i prženoj hrani – prženim krumpirićima, kokicama iz mikrovalne pećnice, čipsu, slatkišima, slatkim pekarskim proizvodima i margarinu.
Jednostruko nezasićene masti
Nezasićene masti su dobre masti jer pomažu u snižavanju razine ukupnog kolesterola i LDL kolesterola, a povisuju razinu HDL (dobrog) kolesterola. Najzastupljenije su u maslinovom ulju, repinom ulju, avokadu, kikirikiju i orasima.
Redovito konzumiranje hrane bogate dobrim mastima pomaže i u gubljenju kilograma.
Višestruko nezasićene masti
Ove dobre masti su najzastupljenije u ribi i ribljem ulju, sjemenkama, kukuruzu, orašastim plodovima te suncokretovom ulju i soji. Dijele se na omega-3 masne kiseline i omega-6 masne kiseline koje su potrebne za zdravlje organizma.
Dobar izvor omega-6 su ulje šafranike, suncokretovo, bučino i sezamovo ulje. Najbolji izvor omega-3 su ribe (skuša, haringa, losos, srdela, sardine, tuna), laneno ulje, orašasti plodovi i sjemenke. Omega-3 masne kiseline sprečavaju depresiju, artritis, astmu i kardiovaskularne bolesti.
In this article:jaja, kolesterol, maslinovo ulje, masti, meso, omega 3 masne kiseline, prehrana, riba
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login