Dobrim seksom do samopouzdanja

Mnogi će reći kako je za dobar seks potrebno biti oboružan samopouzdanjem, no jednako vrijedi i ako je situacija obrnuta. Naime, dobar seks vodi povećanju samopouzdanja, tvrde istraživači  u školi za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg.

Njihov je tim pregledao podatke preko 3200 osoba starih između 18 i 26 godina kako bi ocijenili vezu između seksualnog užitka i razvojnih faktora, sve u svjetlu zaključka stručnjaka Sveučilišta Ohio koji su ustanovili kako bi studenti radije primili pohvalu te tako osnažili svoje samopouzdanje nego se upuštali u seks, imali više novca i pili alkohol. Mladi više žele biti pohvaljeni nego seks.

Ovaj su se put američki stručnjaci koncentrirali na tri razvojna faktora – samopouzdanje, empatiju i autonomiju te tri mjere dobrog seksa – redovitost orgazma, užitak u primanju oralnog seksa te užitak u davanju oralnog seksa.

Sva su tri razvojna faktora bila pozitivno vezana za sve tri mjere užitka kada su u pitanju bile mlade žene. No, situacija je bila nešto drugačija za muškarce.Kod njih je seksualni užitak bio jedino konzistentno povezan s empatijom.

"Prema našoj hipotezi, empatični pojedinci su prijemljiviji na potrebe partnera te tako iniciraju pozitivni povratni ciklus", objasnila je Adena Galinsky, koja je radila na studiji.

Čak 90% ispitanika redovito doživi orgazam za vrijeme seksa, dok se time može pohvaliti samo 50% žena. Stručnjaci smatraju kako je seksualni užitak u većoj mjeri povećava samopouzdanje žena jer one nailaze na više zapreka u izražavanju svoje seksualnosti nego muškarci.

Ordinacija.hr