Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

City Life

Dodijeljene nagrade Luka Ritz – nasilje nije hrabrost

Učenici pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju

Učenice Katja Komazec i Lamia Belošević dobitnice su ovogodišnje nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost. Nagrade su im uručene danas u Staroj gradskoj vijećnici, a zaslužile su je zagovaranjem nenasilja, humanosti i solidarnosti. Pozdravne govore tom su prigodom održali predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor i gradonačelnik Milan Bandić.

‘Danas obilježavamo Međunarodni dan tolerancije, dan koji bi zbog svog značenja, ideje i cilja trebao trajati cijelu godinu. Tolerancija je ljubav i razumijevanje koji se uče i stječe u obitelji, u školi, u radnim sredinama, u gradovima i zemljama u kojima živimo. Luka Ritz pojam je mladosti i uspješnosti, nenasilja i prijateljstva, a nagrada koju dodjeljujemo i koja nosi njegovo ime poručuje da nasilje nije hrabrost, a time i nagoviješta bolji svijet jer zahvaljujući i našem Luki, on zaista postoji. Bolji svijet naše su ovogodišnje dobitnice nagrade, učenice Katja Komazec i Lamia Belošević. Iskreno im čestitam i uvjeren sam da će Grad Zagreb njihovim primjerima, angažiranjem, uspješnošću i odlučnošću biti Grad na koji bi Luka Ritz danas bio ponosan!’, izjavio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor.

Katja Komazec, učenica Osnovne škole Ivana Filipovića dobitnica je priznanja i jednogodišnje stipendije. Svestrana je uzorna i odlična učenica, a uz redovni školski program uči strane jezike, aktivna je u zboru, likovnim radionicama, trenira sinkronizirano klizanje. Sudjelovala je na županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika i matematike te se kvalificirala na državno natjecanje iz povijesti. U slobodno vrijeme pomaže slabijim učenicima u učenju potičući i druge da se uključe. Sudjelovala je u nagradnom natječaju u povodu Međunarodnog dana tolerancije ‘Oboji svijet šarenim bojama tolerancije’ kojim se promicala tolerancija, nenasilje i rješavanje sukoba među mladima. Dokumentarni film ‘Tolerancija’, koji je izradila sa svojim školskim kolegama, osvojio je drugu nagradu. Ukupnim iznosom nagrade kupljene su knjige Caritasovom domu za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi. U školi je pokrenula prikupljanje novaca udruzi ‘Marijini obroci’. Štiti slabije vršnjake sprječavajući izrugivanje, ismijavanje i konflikte te zalažući se za miroljubivo rješavanje sukoba. Potiče diskusije i nastoji senzibilizirati vršnjake za probleme ovisnosti i diskriminacije prema materijalnom statusu. Jasno i otvoreno iznosi svoje stavove, kvalitetnim prijedlozima unapređuje odnose među učenicima, zalaže se za pomoć učenicima s obiteljskim problemima. Potiče zajedništvo u školi i izvan nje, rado prihvaća zaduženja nesebično pomažući vršnjacima i odraslim osobama.

Lamia Belošević, učenica je Gornjogradske gimnazije, također je dobitnica priznanja i jednogodišnje stipendije. Uspješno ispunjavajući školske obveze uz gimnazijski program paralelno je pohađala i završila srednju Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog. Pjeva, svira klavir te organizira humanitarne koncerte pomoći djevojčici koja boluje od cerebralne paralize. Autorica je pjesme ‘Heroji’ za osamnaestogodišnju djevojku – žrtvu vršnjačkog nasilja. Dragocjen je njen doprinos humanitarnim školskim akcijama. Tri je godine aktivno uključena kao ambasadorica u projekt ‘Glazbom protiv nasilja među djecom i mladima – Drugačiji’ čiji je cilj smanjenje vršnjačkog nasilja i nenasilno rješavanje konflikata. Projekt su poduprli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Agencija za odgoj i obrazovanje. Promovirajući nenasilje pjesmama posjetila je više od 30 odgojno-obrazovnih ustanova. U sklopu projekta, sudjelujući u organizaciji koncerta ‘Ruka prijateljstva’ u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, autorica je istoimene centralne pjesme koncerta, kojega je sav prihod dan Savjetovalištu ‘Luka Ritz’. Na satovima razrednika predstavila je svoj doprinos projektu i njegovu važnost te opisala vlastiti osjećaj ‘koji se javi kad vidiš koliko tvoja mala pažnja, pjesma ili riječ može pomoći drugome’. U razredu je osoba od povjerenja, s puno razumijevanja i topline za svoje kolege koji se u svakom trenutku mogu na nju osloniti. Unatoč mladosti vrlo joj je razvijena svijest o važnosti pomaganja drugima i osjetljivost za tuđe probleme, svjesna je ozbiljnosti problematike nasilja među učenicima i značenja afirmacije tolerancije različitih i međusobnog poštivanja kako prema učenicima tako i prema profesorima.

Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost dodjeljuje se učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola u Gradu Zagrebu te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola u Gradu Zagrebu koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima. Gradska skupština Grada Zagreba na svojoj je 7. sjednici održanoj 24. listopada 2013. donijela Zaključak o dodjeli Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost ovogodišnjim dobitnicama.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zanimljivosti

Zagreb se zaželio glazbe i vesele atmosfere, a želju će ispuniti uvijek dobro raspoložena i publici draga Danijela Martinović.

Gastronomija

Provjereno dobri recepti i šarolik jelovnik, koji počiva na tradicionalnim specijalitetima, čine formulu kojom se vodi Restoran Kaptol na zagrebačkom Svetom Duhu.

Drama Queen

Podjele nas razdiru...

Zanimljivosti

U samom centru grada, u rodnoj kući književnika Augusta Šenoe u kojoj se nalazi dobro poznata gastro oaza imena O'brok restoran i bar, nastaje...

Advertisement