Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Dodirujte svoje dijete

Iscjeljujući roditeljski dodir pruža djetetu ljubav, utjehu i sigurnost i prirodni je lijek za stres.

Istraživanja su pokazala da terapeutski dodir kod djece može smanjiti bol i ojačati imunitet, poboljšati koncentraciju i komunikacijske vještine. Takva djeca imaju više samopouzdanja i smirenija su u stresnim situacijama.

„Iscjeljujući dodir za djecu“ u izdanju Planetopije koristan je i praktičan vodič koji daje jednostavne i jasne upute korak po korak za masažu, akupresuru i refleksoterapiju za djecu od četiri do 12 godina. Tu su i korisni savjeti o mješavinama za kupku s eteričnim uljima i preporukama za postupke kojima možemo osnažiti zdravlje djece.

Knjiga također daje pregled jednostavnih tehnika kojima možete podučiti djecu kako bi si sama pomogla u školi ili u igri, primjerice kad ih uhvati grč u nozi, kad imaju tremu prije ispita u školi ili su umorni.

Pozitivni učinci dodira

Ukratko, ova je knjiga cjeloviti vodič koji obuhvaća sve što bi roditelji trebali znati o pozitivnim učincima dodira u kojem ćete uživati zajedno sa svojim djetetom.

Autorica Mary Atkinson koja vodi terapeutsku kliniku i školu za holističku masažu, indijansku masažu glave, refleksoterapiju i aromaterapiju ističe da djeca mogu biti pod jednako snažnim stresom kao i odrasli-ponekad čak i pod većim.

Suvremeni svijet pun je zahtjeva, odabira i očekivanja a mala su djeca već od četvrte godine bombardirana televizijom, mobitelima i kompjutorima. Ona također mogu biti zabrinuta zbog prijateljstva, zastrašivanja, zahtjevnih domaćih zadaća itd.

Tu je još i stres izazvan rivalstvom braće i sestara, pritisak škole, zabrinutost oko izgleda… Ponekad se taj pritisak odražava u vidu tegoba poput glavobolje, problema sa želucem, promjenama raspoloženja i poremećajima sna. Hormoni stresa također slabe imunitet, a posljedica je veća osjetljivost na bolesti i alergije.

Tjelesna aktivnost, zdrava prehrana, redoviti san i svježi zrak pomoći će da se dijete ponovo vrati u ravnotežu. Idealna nadopuna bit će brižni svakodnevni dodir koji jača djetetovo samopouzdanje i pomaže vratiti tijelo u stanje mira i opuštenosti.

Umirujuća masaža lica

Većina djece uživa u blagoj i umirujućoj masaži lica. I dok je neka obožavaju, drugoj će trebati vrijeme da se priviknu na nju.

Atkinson savjetuje, kad ste oboje raspoloženi, krenite s nježnim trljanjem ramena ili „šamponiranjem“ kose. Kad dijete zatraži još, ubacite nekoliko novih pokreta. Pritisak neka bude relativno lagan i masirajte ritmično. Posebno budite pažljivi dok masirate lice.

Najdraži pokret djeci je glađenje jer ovaj umirujući ritmičan pokret priprema tijelo za dublju masažu. Gladiti možete jednom rukom, objema rukama istodobno ili jagodicama prstiju ili palčeva.

Zato odvojite nekoliko minuta jer pozitivan dodir je zabavan i iscjeljujući za oboje – i roditelja i dijete.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Obitelj

Baby Center nudi pregršt rješenja za zabavu i razvoj vaše djece tijekom ljetnih praznika.

Financije

Nakon uspješno završene akcije prikupljanja materijalne pomoći za Ivana Ferderbera iz Rijeke, organizator i humanitarac Bruno Lerotić nastavlja svoj dobrotvorni rad s novim obiteljima...

Darivanje

Kad Durrellovi više nisu mogli podnositi sivu englesku klimu, učinili su ono što bi svaka razumna obitelj učinila – prodali su kuću i preselili...

Obitelj

Dolaskom prinove život se okreće naglavačke za sve članove obitelji, osobito kada planirate jednu, a stignu dvije bebe, a malo stariji braco tek je...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.