Za nju ste sigurno čuli. Dolska torta hrapoćuša najpoznatija je slastica otoka Brača. Svaka kuća ljubomorno čuva svoj recept, ne postoje dva ista, ime je dobila po kamenu od kojeg su se gradile kuće i suhozidi u Dolu. Ne, nije riječ o svjetski poznatom bijelom bračkom kamenu, ovaj dolski pomalo je grub, ali je zato torta, koja izgledom podsjeća na njega, baš savršena.
Tradicionalni recept za hrapoćušu
Sastojci za 12 obroka:
Za biskvit:
- 12 žumanjaka
- 4 bjelanjka
- 12 žlica šećera
- 4 žlice tople vode
- 12 žlica brašna
- Malo ruma
- Vanilije po guštu
- Malo korice od limuna
Za preljev:
- 1/2 kg šećera
- ¾ kg prepolovljenih oraha
- 8 bjelanjaka
Priprema:
Miješajte kao za biskvit 12 žumanjaka, četiri bjelanjka i 12 žlica šećera. Dodajte četiri velike žlice tople vode, 12 žlica brašna, malo ruma, vanilije i korice od limuna. Napravite smjesu i ispecite je u kalupu za tortu. Zažutite ½ kilograma šećera, malo manje od ¾ prepolovljenih oraha i osam bjelanjaka. Kad požuti, smjesu pažljivo istresite na ohlađeni biskvit te ga čitavog njome obložite. Sve ponovo vratite u pećnicu da se malo posuši.
https://www.instagram.com/p/6vUuoqMc0E/?utm_source=ig_web_copy_link