Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Domaći Munchmallow

Recept za fini keksić iz kućne radinosti. Mljac!

Ovo je kolačić mog djetinjstva, obožavala sam ga, često kupovala, a mi djeca skočili bi na njega kao da je zadnji. I sada moja djeca ga obožavaju. Radi se o još jednoj vjernoj kopiji originalnog Jaffa proizvoda – prhki ukusan keks nadjeven pjenom koja vam se topi u ustima i sve preliveno mliječnom čokoladom – savršeno.

Potrebni sastojci:

  • 1 žlica kakaa
  • oko 450 gr brašna
  • 100 gr šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 3/4 žličice praška za pecivo
  • na vrh noža sode bikarbone
  • na vrh noža cimeta
  • 220 grama maslaca
  • 3 jaja


Za pjenu:
  • 120 ml vode
  • 4 pune žlice svijetlog sirupa ili meda
  • 320 gr šećera
  • 2 žlice želatine u prahu
  • 4 žlice hladne vode
  • 4 bjelanjka
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Za glazuru od čokolade:
  • 300 gr mliječne čokolade
  • 9 žlica ulja


Postupak:

1. Na vagu stavite kakao, pa dodavajte brašno toliko da ukupna količina brašna i kakaa bude 450 grama. Zatim dodajte i ostale suhe sastojke, šećer, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, sve izmiješajte pa dodajte na listiće narezan maslac. Tijesto izmiksajte mikserom, najmanjom brzinom, pa na kraju dodajte jaja, a zatim dobro izradite rukama. Oblikujte ga u kuglu i stavite u najlonsku vrećicu. Takvog ga držite u hladnjaku najmanje 1 sat ili najduže tri dana.

2. Radnu površinu obilno pospite brašnom, pa valjkom uz dodavanje brašna po potrebi razvaljajte tijesto što je moguće tanje, jer će keksići još prilikom pečenja narasti.

3. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva C. Malim okruglim modelom za kolače izrezati keksiće i slagati u lim obložen papirom za pečenje. Ostatke tijesta ponovno premijesiti i ponavljati postupak sve dok ima tijesta. Pecite keksiće u zagrijanoj pećnici 8-10 minuta. Ostavite ih da se ohlade.

4. Za izradu pjene pomiješajte vodu, sirup i šećer, pa stavite na jaču vatru da prokuha. Za to vrijeme u hladnoj vodi natopite želatinu. Neka smjesa kuha oko 5 minuta, odnosno dok se svi sastojci ne otope. Zatim ju maknite s vatre i dodajte nabubrelu želatinu, dobro izmiješajte i ostavite kratko sa strane.

5. Za to vrijeme izmiksajte čvrst snijeg od bjelanaca, pa mu i dalje miksajući polako dodavajte smjesu sa sirupom i želatinom. Na kraju umiješajte ekstrakt vanilije. Smjesu dobro izmiksajte da dobijete gustoću šlaga.
Dobivenu pjenu stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom, pa na svaki keksić istisnite pjenu. Najbolje je nastavak staviti na sredinu keksa i polako u jednom navratu, bez zastajkivanja istisnuti pjenu na keks. Tako nadjevene ostavite na sobnoj temperaturi najmanje dva sata, kako bi se dobro posušili.

6. Na kraju na vatri ili na pari otopite glazuru. Nadjevene keksiće složite na rešetku za kolače ispod koje stavite papir za pečenje, pa glazurom lagano prelijte svaki nadjeveni keks. Pustite ih da se glazura na njima stisne, držite na hladnom.

Just Good Food

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Čokoladna torta bez brašna nastaje brzo i nestaje još brže.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.