Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Doručak – najvažniji obrok dana

U programu mršavljenja i održavanja zdrave tjelesne težine doručak je nezaobilazan.

Da, doručak je odista najvažniji obrok dana i stoga treba imati prioritet u odnosu na sve druge obroke dana.

Od trenutka kada zaspimo do jutra prošli su sati i nakon buđenja razina šećera u krvi je niska. Upravo je to pravo vrijeme da ojačamo organizam. Ako međutim nastavimo jutro bez doručka, najčešće iz želje da omršavimo ili zato što to zahtijeva neki redukcijski program, povećavaju se šanse da osjetimo glavobolju, malaksalost, razdražljivost i nedostatak koncentracije.

Doručak je idealan obrok za unos nekih visokovrijednih nutrijenata za koje možda nećemo naći vremena tijekom dana. Različitim vrstama sjemenki, primjerice, možemo zadovoljiti sve svoje dnevne potrebe za esencijalnim masnim kiselinama, koje mnogima često nedostaju u prehrani.Ako preskočimo doručak, kako se približavamo sredini dana naše će tijelo zahtijevati nešto slatko — to je znak da mu hitno treba energija i baš tada najčešći izbor bit će hrana koja sadrži rafinirane šećere i više masnoća, a manje vrijednih nutrijenata.

Svaki put kada ne doručkujemo zbunjujemo svoje tijelo! Zašto? Nakon buđenja bez doručka tijelo se osjeća kao izgladnjelo i zbunjeno je jer umjesto da sagorijeva nepotrebnu mast ono zadržava masnoću kako bi se "osiguralo" zbog bojazni da nema potrebnu energiju! Zato je doručak kao najvažniji obrok dana važan i u programu mršavljenja i održavanja zdrave tjelesne težine!

Ovo je isječak iz knjige Zdrava i fit koju je, u suradnji s fitness trenericom Renatom Sopek, napisala poznata nutricionistica dr. Lejla Kažinić Kreho. Riječ je priručniku zdravog življenja za modernu ženu, prvog takvog tipa u Hrvatskoj, kojeg možete pronaći u svim Profilovim knjižarama po cijeni od 99 kn. Sadrži jednostavne recepte i vježbe za jačanje kondicije i dobro raspoloženje, motivirajuće poruke za svakodnevno uživanje u hrani i vlastitom tijelu, te predlaže top namirnice i dinamičan trening za uklanjanje masnoća i oblikovanje tijela.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Recept za jednostavne i ukusne polpete od tikvica.

Budi fit

Možda se tijelo urotilo protiv vas ili imate loše prehrambene navike.

Gastronomija

Ovi ukusni muffini sadrže antistresne sastojke banane, orahe, cjelovite žitarice niskoga GI-a, bogate biljnim vlaknima, a kako ne sadrže mlijeko nego sok od jabuke,...

Gastronomija

Good Food, omiljena street food meka, predstavlja osvježenu ponudu najvažnijeg obroka u danu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.