Drobljenac s rabarbarom i jabukom

Krenula je sezona rabarbare i dok još nema dobrih jagoda iz organskog uzgoja, morat ću pričekati s izradom marmelade. Kako je bio vikend, svima se jeo lagani desert poslije ručka i izbor je morao pasti na nešto brzo i jednostavno. A što može biti jednostavnije i brže, a uz to osvježavajuće nego takozvani Crumble ili drobljenac?

U Austriji postoji Streuselkuchen koji često radimo s rabarbarom (ali i sa šljivama, marelicama, bobicama) i koji ima podlogu od tijesta i drobljeno tijesto na vrhu. No pravi engleski crumble trebao bi se raditi bez podloge i posluživati s umakom. Ponekad treba iskoristiti namirnice koje bi se uskoro pokvarile pa je u drobljenac zalutala i jabuka. Napravila sam nekoliko kombinacija, a vi se možete odlučiti samo za jednu koja odgovara vašem ukusu.

Sastojci za razne kombinacije:

  • rabarbara – oko 4-6 stabljika
  • jabuka
  • oko 2 cm đumbira
  • limunova korica
  • vanilin šećer ili vanilija
  • orasi, lješnjaci ili bademi
  • oko 2 žlice lavandinog cvijeta
  • šećer ili med (oko žlica po posudici)

Za drobljenac:

  • 8 dkg šećera
  • 8 dkg maslaca i brašna po potrebi
  • cimet i/ili kardamom, 1/ 2 žličice

Postupak:

  1. Na dno posudice se poslaže voće ili rabarbara i gore drobljeno tijesto. Tijesto obično radim po istom receptu kao i za voćni Streuselkuchen, odnosno stavljam 8 dkg šećera, 8 dkg maslaca i brašna po potrebi. Po želji se u tijesto može dodati cimet ili kardamom u prahu (oko pola žličice).
  2. Omekšani maslac se pomiješa sa šećerom i polako se dodaje brašno te se prstima gnječi sve dok brašno ne počne stvarati manje grudice odnosno drobiti se.

U masu se može dodati i malo domaćeg vanilin šećera ili jednostavno vanilije iz mahune. Tada je bolje izostaviti intenzivni cimet. Dobra zamjena za šećer je med, ali se time mijenja i konzistencija te tijesto postaje pomalo žilavo. Bolje je med dodati u voće.

Varijanta 1: Rabarbaru (oko jednu štangicu) narezati na komade od oko 1 cm duljine i pomiješati s oko 1 cm đumbirovog korijena, narezanog na tanke prutiće ili naribanog. Rabarbara je dosta kisela pa je potrebno dodati i umiješati malo šećera ili meda ili jednostavno posuti po želji određenu količinu. Dodati malo korice od limuna te pokriti s drobljenim tijestom.

Nije potrebno prethodno kuhanje kao što mnogi recepti navode jer se rabarbara jako brzo topi i skuha pa kad je tijesto pri vrhu malo potamnilo tada je vjerojatno i rabarbara gotova.

Varijanta 2: Rabarbaru narezati na komade od oko 1 cm duljine, narezati jabuku na kriške. Dodati žlicu meda, orahe, lješnjake ili bademe, korice limuna i malo vanilin šećera te dobro promiješati da se med raspodijeli. Posuti s drobljenim tijestom.

Varijanta 3: Rabarbaru i đumbir pripremiti kao sto je gore navedeno, dodati oko 1 žlicu cvijeta lavande (razmrvljenog). Posuti šećerom i vanilin šećerom. Promiješati i dodati drobljeno tijesto.

Varijanta 4: Jabuku narezati i dodati žlicu meda te oko 1 žlicu razmrvljenog cvijeta lavande. Posuti tijestom. Peći u pećnici na 180°C dok tijesto ne počne tamniti.

Marina kuharica