Za svaki blagdan se priprema neko drugo tradicionalno jelo. Tako se gulaši i kotlovina jedu na hodočašćima i sajmovima, bakalar se priprema na Badnjak i Veliki petak, odojak za Novu godinu, krafne za maškare, mladi luk i rotkvice za Uskrs…
No, jedno je sigurno -kolači se jedu u svim prigodama. Osim što trebaju biti šareni, raznoliki i maštoviti-treba ih biti puno. Svake godine već tradicionalno počnemo peći Božićne kolače i do deset dana ranije, a nerijetko pečemo i preko desetak vrsta.
Iako je tradicija nešto što treba održavati i njegovati, blagdanski jelovnik bi uz malo mašte mogao imati još bolji okus. Zašto za slijedeći blagdan ne biste napravili nešto drugačije? Zašto ne biste pripremili najdražima pravi egzotični kulinarski užitak, umjesto obične pečene purice s mlincima?
Evo nekih prijedloga.
Purica punjena kestenima
Sastojci: 1 velika purica, 1 pureća jetrica, 1 mrkva, 10 g maslaca, 50 dkg mljevene puretine, 500 g kestena, 2 glavice luka, 4 žlice konjaka
Skuhajte sve kestene. Za ukras ostavite 15, a ostale ogulite. Mrkvu kuhajte 15 minuta te kada se ohladi narežite na kolutiće. Usitnite glavicu luka, sitno narežite jetru, dodajte kuhanu mrkvu i kestene te takvu smjesu sameljite te joj dodajte mljeveno meso, sol, papar i konjak.
S ovako izmiješanom smjesom napunite puricu koju ste prethodno izvana posolili. Puricu izvana namažite uljem i po njoj posložite maslac narezan na listiće. Pecite ju na 180 stupnjeva 2 sata i 45 minuta. Tijekom pečenja zalijevajte puricu s ispuštenim sokom.
Šarena riža
Sastojci: 50 g divlje riže, 50 g integralne riže, 50 g basmati riže, 50 grama crvenog luka, 20 g suhih šljiva, 20 g pinjola, 10 g maslaca, peršin
Sve tri vrste riže stavite kuhati u kipuću vodu te je kuhajte 20 minuta. U tavici na maslacu popržite pinjole i luk i sitno narezane suhe šljive. Dodajte kuhanu rižu i promiješajte.
Slasni integralni kolačići
Sastojci: 3 velike žlice meda, pola šalice ulja, 1 vanilin šećer, prstohvat soli, 1,5 dcl sojinog mlijeka, 1 šalica grožđica, 2 šalice zobenih pahuljica, 2 šalice integralnog brašna
U posudi izmiješajte sve sastojke s time da najprije napravite smjesu od prvih pet sastojaka, a zatim dodate druge. Smjesu ostavite petnaestak minuta da malo odstoji. Pleh za pečenje namastite maslacem i na njega stavljajte smjesu koju grabite sa žlicom tako da oblikujete male „loptice“. Kolačiće pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
No, jedno je sigurno -kolači se jedu u svim prigodama. Osim što trebaju biti šareni, raznoliki i maštoviti-treba ih biti puno. Svake godine već tradicionalno počnemo peći Božićne kolače i do deset dana ranije, a nerijetko pečemo i preko desetak vrsta.
Iako je tradicija nešto što treba održavati i njegovati, blagdanski jelovnik bi uz malo mašte mogao imati još bolji okus. Zašto za slijedeći blagdan ne biste napravili nešto drugačije? Zašto ne biste pripremili najdražima pravi egzotični kulinarski užitak, umjesto obične pečene purice s mlincima?
Evo nekih prijedloga.
Purica punjena kestenima
Sastojci: 1 velika purica, 1 pureća jetrica, 1 mrkva, 10 g maslaca, 50 dkg mljevene puretine, 500 g kestena, 2 glavice luka, 4 žlice konjaka
Skuhajte sve kestene. Za ukras ostavite 15, a ostale ogulite. Mrkvu kuhajte 15 minuta te kada se ohladi narežite na kolutiće. Usitnite glavicu luka, sitno narežite jetru, dodajte kuhanu mrkvu i kestene te takvu smjesu sameljite te joj dodajte mljeveno meso, sol, papar i konjak.
S ovako izmiješanom smjesom napunite puricu koju ste prethodno izvana posolili. Puricu izvana namažite uljem i po njoj posložite maslac narezan na listiće. Pecite ju na 180 stupnjeva 2 sata i 45 minuta. Tijekom pečenja zalijevajte puricu s ispuštenim sokom.
Šarena riža
Sastojci: 50 g divlje riže, 50 g integralne riže, 50 g basmati riže, 50 grama crvenog luka, 20 g suhih šljiva, 20 g pinjola, 10 g maslaca, peršin
Sve tri vrste riže stavite kuhati u kipuću vodu te je kuhajte 20 minuta. U tavici na maslacu popržite pinjole i luk i sitno narezane suhe šljive. Dodajte kuhanu rižu i promiješajte.
Slasni integralni kolačići
Sastojci: 3 velike žlice meda, pola šalice ulja, 1 vanilin šećer, prstohvat soli, 1,5 dcl sojinog mlijeka, 1 šalica grožđica, 2 šalice zobenih pahuljica, 2 šalice integralnog brašna
U posudi izmiješajte sve sastojke s time da najprije napravite smjesu od prvih pet sastojaka, a zatim dodate druge. Smjesu ostavite petnaestak minuta da malo odstoji. Pleh za pečenje namastite maslacem i na njega stavljajte smjesu koju grabite sa žlicom tako da oblikujete male „loptice“. Kolačiće pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
You must be logged in to post a comment Login