– Posebnost đumbira ili gingera nota je egzotičnosti koja ga izdvaja iz mediteranskih začina na koje smo navikli. Aromatičan je, jakog i oštrog okusa i ugodnog mirisa zahvaljujući eteričnom ulju i raznim mirisnim smolama. Obilno se koristi u kuhinjama Azije, gdje njegovu važnost nadmašuje jedino sol. Spada u najskuplje, najtraženije i komercijalno najviše korištene aromatične tvari, osim papra i paprike. Njegova je visoka cijena posljedica vrlo dugog procesa zrenja- od pet do devet mjeseci, objasnio je brand menager poudzeća Bundaberg, Tin Tomljanović,
Prema nutricionističkim podacima, 100 grama korijena đumbira ima energetsku vrijednost od 80 kcal, a sadrži 1,82 g proteina, 0,75 g masti i 18 g ugljikohidrata. Sadrži i kalij, bakar, magnezij i mangan.

Glede ljekovitosti, đumbir se koristi kao hrana i lijek već tisućljećima. U kineskim zapisima iz četvrtog stoljeća prije Krista navodi se kao učinkovit u liječenju mučnine, boli u trbuhu, zubobolje, krvarenja i reumatizma.
Za snagu i zdravlje uzimao ga je Konfucije, u srednjem vijeku pripisivana su mu afrodizijačka svojstva, dok je u 16. stoljeću korišten kao prirodno sredstvo protiv kuge. U Indiji se žuti đumbir koristio u tradicionalnom ayurvedskom liječenju i to za poboljšanje probave, liječenje srčanih bolesti i zacjeljivanje rana.
Učinkovit kod mučnine i povraćanja
Jedan od njegovih sastojaka je i žuti pigment kurkumin čiji veći dio ostaje u probavnom traktu, gdje štiti od polipa, a navodno i od raka debelog crijeva. Aktivne tvari gingeroli imaju analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske učinke.
– Medicinska istraživanja kazuju da je korijen đumbira učinkovit kod mučnine i povraćanja , a žene u Kini ga jedu za sprječavanje jutarnjih mučnina u prvim mjesecima trudnoće. Koristi se i protiv nadimanja, a azijska medicina koristi ga za liječenje prehlade i olakšavanje disanja. Navodno sprječava krvne ugruške, snižava razinu kolesterola, djeluje protuupalno, pa čak i stimulativno na imunitet. Redovita uporaba suzbija kronični umor, poboljšava pamćenje, rekao je Tomljanović.
Odnedavno se i u Hrvatskoj može kupiti prvo piće na bazi đumbira, ljekovite biljke koja je neizostavni sastojak azijske kuhinje, a uz šećer, vodu, limun i limetu fermentacijom tvori bezalkoholni napitak idealan za koktele.
Piće je nastalo u Engleskoj u 18. stoljeću, a danas je prošireno po cijelom svijetu. Bundaberg đumbirovo pivo nastaje prema tradicionalnoj recepturi od najboljeg đumbira australske savezne države Queensland, čiji klimatski uvijeti izuzetno pogoduju rastu ove gomoljastve biljke.
Prema nutricionističkim podacima, 100 grama korijena đumbira ima energetsku vrijednost od 80 kcal, a sadrži 1,82 g proteina, 0,75 g masti i 18 g ugljikohidrata. Sadrži i kalij, bakar, magnezij i mangan.
Glede ljekovitosti, đumbir se koristi kao hrana i lijek već tisućljećima. U kineskim zapisima iz četvrtog stoljeća prije Krista navodi se kao učinkovit u liječenju mučnine, boli u trbuhu, zubobolje, krvarenja i reumatizma.
Za snagu i zdravlje uzimao ga je Konfucije, u srednjem vijeku pripisivana su mu afrodizijačka svojstva, dok je u 16. stoljeću korišten kao prirodno sredstvo protiv kuge. U Indiji se žuti đumbir koristio u tradicionalnom ayurvedskom liječenju i to za poboljšanje probave, liječenje srčanih bolesti i zacjeljivanje rana.
Učinkovit kod mučnine i povraćanja
Jedan od njegovih sastojaka je i žuti pigment kurkumin čiji veći dio ostaje u probavnom traktu, gdje štiti od polipa, a navodno i od raka debelog crijeva. Aktivne tvari gingeroli imaju analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske učinke.
– Medicinska istraživanja kazuju da je korijen đumbira učinkovit kod mučnine i povraćanja , a žene u Kini ga jedu za sprječavanje jutarnjih mučnina u prvim mjesecima trudnoće. Koristi se i protiv nadimanja, a azijska medicina koristi ga za liječenje prehlade i olakšavanje disanja. Navodno sprječava krvne ugruške, snižava razinu kolesterola, djeluje protuupalno, pa čak i stimulativno na imunitet. Redovita uporaba suzbija kronični umor, poboljšava pamćenje, rekao je Tomljanović.
Odnedavno se i u Hrvatskoj može kupiti prvo piće na bazi đumbira, ljekovite biljke koja je neizostavni sastojak azijske kuhinje, a uz šećer, vodu, limun i limetu fermentacijom tvori bezalkoholni napitak idealan za koktele.
Piće je nastalo u Engleskoj u 18. stoljeću, a danas je prošireno po cijelom svijetu. Bundaberg đumbirovo pivo nastaje prema tradicionalnoj recepturi od najboljeg đumbira australske savezne države Queensland, čiji klimatski uvijeti izuzetno pogoduju rastu ove gomoljastve biljke.
You must be logged in to post a comment Login