Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Durian – kralj voćki neugodnog mirisa

Voće čija je konzumacija zabranjena na javnim mjestima

‘To je kao da jedete svoj najdraži sladoled u javnom toaletu’, opis je koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a isti me naveo da vam približim egzotično voće durian, o kojem je ovdje riječ.

Karakterističnog izgleda, koji podsjeća na bodljikavi ananas, ovaj neobični plod smatra se u Tajlandu kraljevskim voćem. Durian raste u jugoistočnoj Aziji, a zbog kore ga je iznimno teško otvoriti. Ipak mnogi smatraju da dati trud nije uzaludan jer se unutar čvrstog oklopa krije voće koje okusom podsjeća na badem. Pa zašto ga onda jedni dižu u visine, a drugi preziru i sam spomen njegova imena? Tajna je u karakterističnom mirisu kojeg je britanski prirodoslovac Alfred Russel Wallace svojevremeno usporedio s izmetom svinje koja se prejela trulog luka.

durian1Upravo je zbog toga stanovnicima Bruneje, Indonezije i Malezije konzumacija ovog rajskog voća paklenog mirisa zabranjena u hotelima, autobusima, podzemnim željeznicama, hotelima i zračnim lukama, a kršenju pravila ne pomaže niti činjenica da ga lokalno stanovništvo jednostavno obožava.

durian 3Durian raste na stablu koje može dostići visinu i od 40 metara, pa je tako jedini način ubiranja nekog od plodva njihov pad na zemlju. Listovi njegova drveta su cjeloviti, šiljasti i sjajni, a plod – unutar kojeg se može nalaziti i do 6 velikih sjemenki – može težiti i do 8 kilograma.

durian 2Uz neugodan miris među ljudima se proširio i mit da oni koji konzumiraju durian u kombinaciji s alkoholom mogu pretrpjeti kobne posljedice uslijedi snažnih kemijskih reakcija.

No usprkos svemu ovo bodljikavo voće se još uvijek nalazi pri samom vrhu azijskih delicija. Tako mnogi ne mogu odoljeti durian palačinkama i makaronima iz Kuala Lumpuru, bombonima i sladoledu u gradu Davao na Filipinima, mus torti i krem kolaču od duriana na Brunejima ili pak durian tostu u Indoneziji. Dok u Vijetnamu postoji čak i kondom s okusom ovog voća.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

S obzirom na to da niste stigli pripremiti kraljevski doručak neka vam smoothie "priskoči" u pomoć.

Budi fit

Egzotična voćka u sebi krije brojne hranjive tvari.

Život u dvoje

U slučaju da ste bili u zabludi oko značenja voća na profilima, nadamo se kako vam je sada jasnije te da smo vam olakšali...

Gastronomija

Salatu samo treba napraviti na pravi način i može vam biti dovoljna sama i tijekom cijele godine. Kod salate je bitno da je šarena,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.