Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Espresso – najbolji početak dana

Kakvu kavu pijete ujutro?

Nema do prave kave, a espresso je upravo najbolje i najsloženije što se od kave može dobiti. Pripremanje dobrog espressa prava je umjetnost koja ovisi o velikom broju faktora, od plantaže i obrade ploda, preko aparata za kavu do ljudskog znanja ili ne znanja.

U sirovom zrnu kave nalazi se preko 700 tvari, a nakon prženja se taj broj može i više nego udvostručiti. Zanimljivo je da na kofein pritom otpada svega 1,2% suhe tvari dok ostatak čine različite masti i ulja (16%), bjelančevine (10%), nerafinirana sladila i kiseline.

Prilikom prženja u zrnima dolazi do velikog broja kemijskih reakcija zbog pritiska u samim zrnima (preko 25 bara). Aminokiseline nestaju, razina šećera se smanjuje, a kava dobiva svoju karakterističnu boju i miris.

Postoje dvije vrste kave, robusta i arabica, pri čemu je arabica kvalitetnija, ali i osjetljivija na vremenske prilike. Za puni okus, odnosno pravi okus kave potrebno je koristiti cijela zrna te kavu samljeti neposredno prije pripremanja. Već mljevena kava izgubila je važne arome, dok se instant kave zapravo ne mogu smatrati kavom u pravom smislu riječi.Ostatak članka pročitajte OVDJE.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Svi koji 17. svibnja na više od 230 lokacija diljem Hrvatske naruče vrhunsku Julius Meinl kavu dobit će poklon bon za besplatnu kavu koji...

Duh i tijelo

Čekamo li da se pojavi naš duhovni dvojnik ili ćemo se sprijateljiti s osobom različitih vjerskih i političkih uvjerenja ili čak različitih glazbenih ukusa?

Zanimljivosti

Novi trend koji dolazi u Hrvatsku je hladna cold brew kava koja podiže uživanje ispijanja kave na sasvim novi nivo.

Gastronomija

Jedan od modernih virtuoza je i brend Nespresso, pionir sistema kave u kapsulama i inovator koji je hrvatskom tržištu ponudio sasvim novi sistem pripreme...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.