Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Espresso – snaga crnog eliksira

Baristi Francka pokazali su kako se priprema baza svake dobre kave.

Espresso, macchiato, cappuccino, egzotične kombinacije koktela od kave raznih aroma i prateće slastice od kave – naručivali su se prošlog vikenda tijekom tradicionalnog Festivala kave koji se održavao u Opatiji, našem najpoznatijem kongresnom i festivalskom središtu. Najdinamičnija, ali i najčarobnija terasa na opatijskoj rivijeri ovog je vikenda bila poznata terasa kavane Wagner u sklopu hotela Milenij gdje se tijekom cijelog dana čekalo slobodno mjesto.

Baza svake dobre kave je espresso, bilo da je riječ o macchiatu, cappuccinu ili koktelu. Istinski kavoljupci znaju da je espresso potekao iz Italije koja je poznata po ritualu ispijanja espressa. Tajnu njegovog pripremanja naučila je i Jasna Doričić Sanković, direktorica Turističke zajednice grada Opatija, pod mentorskom palicom poznatog Franckovog bariste, Rudolfa Rettiga.Za vrhunski espresso, bogate arome i superiornog okusa, preporučuju se kave premium kvalitete što znači da su znana nam crna zrnca pažljivo birana i pripremljena u strogo kontroliranim uvjetima.

Odabir kave diktira cijeli proces, od podešavanja temperature vode do izbora šalice u kojoj poslužujemo espresso. Nakon odabira kave, pažljivo se smljevena kava potiskuje u aparatu 25 do 30 sekundi pod određenim pritiskom i točno definiranom temperaturom vode.Za posluživanje se odabire espresso porculanska šalica zaobljenog dna jer kava u samoj šalici još 'radi' i nakon pripreme u aparatu.

Istinski ljubitelji pravog espressa ovaj crni eliksir piju bez dodataka šećera i mlijeka, a dobri poznavatelji ovog čarobnog napitka preporučuju, u slučaju dodatka šećera, njegove manje količine u kombinaciji s par kapi hladnog mlijeka. Okus vrhunski pripremljenog espressa ostaje na nepcu još 20 minuta nakon ispijanja njegove zadnje kapi."Moram priznati da do sada nisam poklanjala dovoljno pažnje načinu na koji se priprema dobar espresso, ali sad ću ga sigurno, uz besprijekoran okus, primijetiti i po kompaktnoj pjeni smeđe boje s odsjajem boje lješnjaka", zaključila je Doričić Sanković uživajući u superiornom okusu ovog crnog eliksira na suncem okupanoj terasi opatijskog hotela Milenij.Kava, uz koju se započinje dan, važan je izvor antioksidanasa, pomaže u prevenciji ozbiljnih bolesti, pojačava moždanu aktivnost, učvršćuje i štiti kožu od pretjeranog isušivanja i starenja te djeluje antibakterijski.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Budi fit

10 napitaka koje biste trebali izbjegavati.

Gastronomija

Jednostavno smo morali probati cijelu Anamaria liniju Vegan friendly & Lactose – free proizvoda: klasični Cappuccino s pripadajućim 2u1 i 3u1 miksevima koji se...

Putovanja

Hrvatska nudi fantastična odredišta za one koji traže zimski odmor, a iz popisa najpopularnijih destinacija među domaćim i inozemnim putnicima možemo vidjeti da njezina...

Gastronomija

Segafredo Zanetti turska kava osvojit će vas aromatičnim mirisom i jednako takvim okusom

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.