Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Eterična ulja – učinkovita pomoć dijeti

Pojedina ulja aktiviraju moždane centre koji kontroliraju osjećaj gladi i sitosti pa ih možete primijeniti da biste ublažili ili odgodili glad.

Aromaterapija primjenjuje različita eterična ulja u svrhu postizanja željenog psihičkog stanja. Kada udahnete uljna isparavanja, mirisne molekule putuju do mozga i stimuliraju pojedine centre, uključujući limbički sustav koji regulira pamćenje, emocije i raspoloženje. Ovisno o tome koja ulja inhalirate, doživjet ćete stanje spokoja, zadovoljstva, uzbuđenosti, pa čak i sitosti.

Pojedina ulja aktiviraju moždane centre koji kontroliraju osjećaj gladi i sitosti pa ih možete primijeniti da biste ublažili ili odgodili glad.

Ako osjećate depresiju i tjeskobu umjesto namirnica bogatih ugljikohidratima, posegnite za eteričnim uljem kako biste podigli raspoloženje.

Eterična ulja koja ublažavaju negativne emocije ujedno smanjuju potrebu za ugljikohidratima.

Grejp

Grejp sadrži nootkaton, prirodnu tvar koja potiče stvaranje enzima AMPK. Taj enzim regulira razinu energije i stopu metabolizma. Kada unesete nootkaton u organizam, AMPK ubrzava kemijske procese u tkivu mozga, jetre i mišića.

Istraživanja o djelovanju enzima AMPK svjedoče o povećanoj izdržljivosti, smanjenju težine i potkožnog masnog tkiva.

Bergamot

Ulje bergamota podiže energiju, donosi spokoj i poboljšava raspoloženje. Anksioznost i depresija mogu dovesti do emocionalno izazvanog prejedanja, osobito hranom bogatom ugljikohidratima. Unos takve hrane dovodi do privremenog osjećaja olakšanja, međutim s vremenom izaziva debljanje, s kojim dolaze nove negativne emocije poput krivnje i samokritičnosti.

Bergamot je ugodan način razbijanja ovog začaranog kruga.

Nedavna je studija pokazala da samo 15 minuta aromaterapije ovim uljem dovodi do pojačanih pozitivnih emocija i veće razine energije. Pored toga, analizom sline utvrđeno je da su sudionici koji su udisali ovo ulje imali niže razine stresnog hormona kortizola.

Pozitivne emocije i smanjen stres ograničuju potrebu za emocionalnim prejedanjem i posredno pogoduju zdravom mršavljenju.

Limun

Limunovo eterično ulje povećava raznu energije, podiže raspoloženje, ublažava bol i – sprečava debljanje. Kao antidepresiv, limunovo ulje može pomoći ublažiti negativne emocije, a time i smanjiti žudnju za ugljikohidratima. Smatra se da limoneni, aktivni sastojci limuna, potiču lipolizu, proces koji vodi smanjenju tjelesnih masnoća.

Također, ovo ulje podiže razinu norepinefrina, hormona koji povećava dotok kisika u mozak. Time pospješuje kognitivne funkcije, ubrzava puls i protok krvi, tjerajući mišiće da rade brže i bolje.

Metvica

Ovo je najkorištenije eterično ulje u svrhu mršavljenja jer navodi mozak da proizvede osjećaj sitosti i tako smanji potrebu za hranom. Ulje metvice sadrži mentol – spoj koji ima smirujući učinak. Podiže energiju, poboljšava moždanu aktivnost, unapređuje raspoloženje, pomaže probavi i smanjuje apetit.

Studija provedena 2008. godine utvrdila je da su sudionici koji su svaka dva sata udisali ovo ulje bili manje gladni nego članovi kontrolne grupe, iako su obje grupe jele jednake obroke.

Pripremite obrok manji nego inače i, odmah nakon što ste gotovi s jelom, udišite ulje metvice. Pomoći će vam da se osjetite sitim iako ste unijeli manje kalorija nego što to uobičajeno činite.

Cimet

Eterično ulje cimeta ima ugodan i sladak miris. Poboljšava osjetljivost stanica na inzulin, regulira razinu šećera u krvi i ublažava upale.

Povećanje inzulinske osjetljivosti je ključan mehanizam kojim cimetovo ulje pomaže spriječiti debljanje, odnosno ukloniti višak kilograma. Inzulin je hormon odgovoran za metaboliziranje ugljikohidrata i masti tako što omogućuje glukozi da uđe u krv i pretvori se u energiju. Kada tjelesne stanice prestanu reagirati na inzulin, odnosno kada nastupi stanje koje se naziva inzulinska rezistencija, tijelo počinje pohranjivati masti umjesto da ih sagorijeva.

Posljedica je dobivanje na težini i otežano gubljenje viška kilograma, kao i porast šećera u krvi.

Ne propustite

Horoskop

Nekad se mučimo, nekad gladujemo, a možda ne znamo da nam može pomoći Horoskop dijeta!

Brinimo jedna o drugoj

Prilikom rješavanja organizma ovog tereta prehrana igra značajnu ulogu, a dužina dijete ovisi o simptomima i njihovoj jačini, kao i cjelokupnom zdravstvenom zdravlju.

Drama Queen

Tada sam mislila kako me cijeli svijet gleda i vrišti da sam kurvetina. A što ćeš, neugodnjak!

Savjeti i preporuke

Eterična ulja su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljnog materijala destilacijom ili tiještenjem. Eterična ulja zbog malih molekula i lipofilnosti kroz kožu...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.