Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Vaše priče

Financijski krah zbog razvoda braka

Uložila sam novac u potkrovlje suprugovog oca, dok još nisam razmišljala o razvodu.

Ostala sam trudna nakon nekoliko mjeseci „hodanja“ s dečkom i nedavno smo se oženili. Beba bi trebala biti rođena početkom prosinca. Trenutno smo podstanari, ali sam dignula kredit za uređenje potkrovlja kuće suprugovih roditelja kamo smo se namjeravali preseliti. Međutim, odnosi između mene i supruga su se pogoršali, stalno se svađamo i sve češće razmišljam o razvodu. Zanima me, ako do toga uistinu dođe, hoću li imati prema sadašnjem zakonu pravo na novčani iznos u protuvrijednosti polovice uređenog potkrovlja, odnosno na „bračnu stečevinu“ s obzirom da kuća koju uređujemo ne glasi na supruga, nego na njegovog oca? Što se uopće smatra „bračnom stečevinom“? Nismo potpisali predbračni ugovor i u slučaju razvoda kakva su općenito moja prava kada je riječ o imovini?

S. K.

ODGOVARA Tamara Mikac, pravna savjetnica She.hr

Prema Obiteljskom zakonu, bračni drugovi mogu imati bračnu stečevinu i vlastitu imovinu. Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili pak potječe iz te imovine i bračni drugovi su suvlasnici u jednakim dijelovima takve imovine, ako nisu drukčije ugovorili. Temelj nastanka bračne stečevine je rad, ali pri tome nije značajna vrsta rada. Bračna stečevina je također i dobitak od igara na sreću, te imovinska korist od autorskog prava i autorskom pravu srodnih prava, a koja imovinska korist je ostvarena tijekom bračne zajednice.

Vlastita imovina je, pak, imovina koju bračni drug ima u trenutku sklapanja braka i takva imovina ostaje njegova vlastita imovina. Vlastita imovina također može biti i imovina, koju je bračni drug stekao tijekom bračne zajednice, ali na pravnom temelju koji se razlikuje od temelja za stjecanje bračne stečevine, kao što su darovanje, nasljeđivanje i slično. Također, i autorsko djelo je vlastita imovina onog bračnog druga, koji ga je stvorio.

Bračnim ugovorom do drukčije podjele

Međutim, bračni drugovi mogu bračnim ugovorom drugačije urediti svoje odnose glede bračne stečevine. Bračnim ugovorom mogu se urediti imovinskopravni odnosi na postojećoj ili budućoj imovini. Takav bračni ugovor sklapa se u pisanom obliku, a potpisi bračnih drugova moraju biti ovjereni.

Također, glede imovinskih odnosa bračnih drugova, s bračnom zajednicom je izjednačena i izvanbračna zajednica žene i muškarca, koja traje najmanje tri godine ili kraće, ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.

Na bračnu stečevinu se primjenjuju odredbe stvarnog i obveznog prava.

Uloženo u tuđu imovinu se ne vraća

Dakle, u slučaju razvoda braka, čitateljica ima pravo na polovinu imovine, pokretne i nepokretne, koju je zajedno sa suprugom stekla radom za vrijeme trajanja bračne zajednice. Vezano za uređenje potkrovlja, koje čitateljica navodi, potrebno je istaknuti da se sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, dogradnjom, nadogradnjom ili preuređenjem zgrada ili prostorija u tuđem vlasništvu, odnosno ulaganjem u njih, ne može steći pravo vlasništva nad tim dijelom, osim ukoliko vlasnik takve nekretnine (pretpostavljam da je to otac čitateljičinog supruga) ne odredi drugačije.

Iz navedenog proizlazi da na temelju eventualnih ulaganja, čitateljica ne može postaviti zahtjev za stjecanje vlasništva, odnosno ne može steći vlasništvo nad dijelom nekretnine u koju je izvršila takva ulaganja.  Dakle, čitateljica ne može postati vlasnica tih dijelova nekretnine, već na temelju izvršenih ulaganja može zahtijevati od suprugovog oca da joj nadoknadi uložena sredstva na ime investiranja u adaptaciju i eventualnu dogradnju potkrovlja kuće. O takvom zahtjevu odlučuje se u sudskom postupku pred nadležnim sudom. U tom se postupku dokazuje visina novčanog iznosa i u što je investiran. Rok zastare za zahtjev je pet godina od ulaganja.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

She Book Club

Ova knjiga dočarava svu težinu, ali i ljepotu teških životnih izazova shvaćenih kao prilika za rast.

Život u dvoje

Je li teže biti razvedena žena ili razvedeni muškarac u današnje vrijeme?

Duh i tijelo

Kako god odlučili preživjeti gubitak ljubavi, razvod, prekid - bitno je da to učinite. Možete plakati, vrištati, zatvoriti se u sobu, mrziti cijeli svijet...

Život u dvoje

Iako će odnosu presuditi i velike stvari, poput prevare, statistike pokazuju da se većina veza i brakova prekida zbog “nakupljenih sitnica” ...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.