Floating – iskustvo koje vas vraća u dodir sa samima sobom

floating

Floating je jedno od najneobičnijih iskustava u mom životu. Ne znate točno što je floating? Kako da vam najjednostavnije opišem… legnete u komoru punu slane vode i zaboravite na svijet oko sebe. Da, otprilike.

Nedavno sam imala prilike isprobati ovu jedinstvenu metodu relaksacije i regeneracije uma i tijela, rekla bih, u zagrebačkom Theta Art Spa centru. Dočekao me Igor Perica, vlasnik centra, i prvo mi pobliže opisao što me čeka, malo povijest floatinga te njegove glavne benefite. Kako stvari izgledaju nakon uvodnog predavanja? Uđete sami u sobu u kojoj se nalazi i komora. Prvo se otuširate, a potom goli uđete u komoru punu slane vode. Zatvorite vratašca komore, legnete uronivši i uši u vodu i jednostavno se prepustite. Sljedećih sat vremena nećete apsolutno ništa čuti ni vidjeti, a bome ni osjetiti. Zbog toga što se ubrzo temperatura vode izjednači s onom vašeg tijela, u jednom trenutku više nećete moći razaznati gdje završava voda, a počinje vaše tijelo. Zapravo nećete znati ni u kojoj poziciji su vam noge, a u kojoj ruke.

Gustoća vode u ovoj je komori veća od one u Mrtvome moru.

Ako naginjete klaustrofobiji, prvi tren će vam biti pomalo čudan, ali u svakom slučaju trebat će vam oko 10-15 minuta da se umirite, naviknete na poziciju i jednostavno prepustite. Ubrzo nakon toga počet ćete osjećati sve benefite ovog neobičnog tretmana. Moja je sestra, koja se nalazila u sobi do moje, čak uspjela i zaspati u jednom trenutku, dok su se meni počele nevjerojatne misli rojiti po glavi. Od toga da sam se sjetila stvari kojih nisam već jako dugo, do toga da sam dobila neke poslovne ideje iz čistog mira. Na trenutak me čak zaprepastio vlastiti tok misli.

Igor, inače i sam bivši košarkaš, rekao mi je da ovu metodu koriste često sportaši i to ne samo zbog regeneracije i relaksacije, već i zbog fokusa. Jednom kada maknete sve ostale podražaje iz okoline i oslonite se na onaj minimum osjetila, puno lakše se možete fokusirati i doći do nekih rješenja koja vam u svakodnevnom životu izmiču. Ovakva vrsta tretmana zapravo je idealna u današnjem stresnom svijetu, kada smo pomalo postali otuđeni od sebe samih, a od previše informacija ne možemo razlučiti one bitne.

Zapravo ne postoji druga riječ za opisati ovaj tretman nego – nezemaljski. Nakon tih sat vremena ležanja u potpunoj tišini i mraku, polako će vas početi buditi glazba. Jednom kad izađete iz komore osjećat ćete se kao da lebdite, bit će vam čudno izaći u stvarni svijet. I baš zato preporučam ovako nešto, jer čovjeku s vremena na vrijeme treba nešto što će ga u potpunosti “izuti iz cipela”.