Prijelazna razdoblja, kada iz tanke odjeće ulazimo u onu deblju ili obrnuto, pogodno je doba za razne prehlade i viroze. Jedan od najboljih boraca protiv tih dosadnih smetnji oduvijek je bio češnjak. Osim što ima iznimna antibakterijska svojstva, češnjak je dobar za naše srce i krvne žile. Čak na egipatskom papirusu postoje zapisi kako je ova biljka sredstvo za jačanje krvi, a faraoni su ga uvrstili i u popis stvari koje će im trebati na drugom svijetu.
U davna vremena češnjak je povezivan s vječnim životom pa je služio u borbi protiv starenja, ali i kukaca te vampira.
Danas se najviše koristi u mediteranskoj kuhinji, posebice u Francuskoj. Njihova poznata juha od češnjaka i luka krijepila je radnike u vinogradu nakon napornog dana.
Iako se njegovo konzumiranje izbjegava prije važnog spoja, češnjak je navodno rješenje za ljubavne probleme – njime se prije liječila impotencija, a juha od češnjaka davala se i mladencima prije njihove prve bračne noći kako bi ih vratila u život nakon cjelonoćnog plesanja i pijenja. Donosimo vam recept za Tourin à l’ail, čuvenu juhu od češnjaka s juga Francuske, a može li ona zaista biti afrodizijak, provjerite sami…
Sastojci:
- 1 cijela glavica češnjaka + 2 režnja tanko narezana na ploške
- 1 crveni luk, sitno narezan
- 2 žlice pačje masti (ili maslinovog ulja)
- 1 žlica brašna
- 2 jaja
- Nekoliko grančica majčine dužice
- 1 žlica vinskog octa
- 5 šalica pilećeg temeljca
- sol i papar
U velikom loncu otopite pačju mast ili zagrijte maslinovo ulje i na njemu oko dvije minute propržite luk, a zatim mu dodajte grubo nasjeckani češnjak (cijelu glavicu). Luk i češnjak ne smiju posmeđiti stoga smanjite vatru ako mislite da bi se to moglo dogoditi. Po njima posipajte žlicu brašna, dobro promiješajte te dodajte pileći temeljac. Pojačajte vatru i pustite neka lagano kipi te posolite, popaprite i dodajte juhi nekoliko grančica majčine dušice.
Lonac pokrijte poklopcem, smanjite vatru i pustite neka lagano vrije još 20 minuta. Na maloj tavici zagrijte žlicu maslinovog ulja i na njoj propržite tanke šnitice češnjaka dok ne pozlati i postane lagano hrskav. Izvadite ga na papirnati ručnik i ostavite sa strane.
Štapnim mikserom od skuhanog povrća napravite gustu juhu te je vratite na srednju vatru.
Odvojite žumanjak i bjelanjak te istucite bjelanjke u maloj zdjeli te ih postepeno miješajući dodajte u juhu. Kada se stvore tanke bijele ‘niti’ od bjelanjka lonac odmah maknite s vatre te u zdjelici umutite žumanjke s octom. Mješavinu postepeno i konstantno miješajući dodajte u juhu kako bi izbjegli grudanje, Juhu posipajte prženim češnjakom i po želji pošpricajte maslinovim uljem. Poslužite odmah s preprženim kruhom. Dobar tek!
You must be logged in to post a comment Login