Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Frangipane s breskvama

Još kad nekome spomenete „Frangipane“ onda to tek zvuči wow!

Kraj ljeta uvijek sa sobom nosi „ono nešto“. Još uvijek su po danu prave ljetne temperature, more toplo, japanke (i dalje) na nogama, ali više nije toliko teško i vruće vratiti se u kuhinju da bi se napravilo i nešto iz gušta. Voća još uvijek ima u izobilju i mogućnosti su neizmjerne.

Još kad nekome spomenete „Frangipane“ onda to tek zvuči wow! Doduše, sada već poznato ali i dalje wow. Frangipane je nadjev od fino mljevenih badema, jaja, maslaca i šećera. Nije čudno da se često koristi kao nadjev za tartove i pite, ali i kao nadjev za palačinke, kroasane, danska peciva itd. Blagog je okusa, ali onog od kojeg su vam puna usta, super brz i vrlo jednostavan za pripremu. Skoro pa idealan! Haha…

Okus badema se jako lijepo slaže s određenim voćem. Koštuničavo voće kao što su breskve, nektarine, šljive i trešnje su savršen spoj s bademima. Naravno možete eksperimentirati dodajući jabuke, maline pa čak i grožđe.

Danas sam se odlučila na kombinaciju s breskvama, ali uskoro i šljive dolaze na red! Kako god, uživajte u pripremi a onda i u kušanju – ovaj moj tart se razgrabio u tren oka! Bez brige, ne zato što sam toliko savršena slastičarka, nego kad je nešto dobro, onda je jednostavno DOBRO!!!

Sastojci

ZA SLATKO PRHKO TIJESTO:

  • 180g brašna
  • 120g maslaca
  • 60g šećera
  • 10g vanilin šećera
  • 1 žumanjak
  • korica limuna

ZA FRANGIPANE NADJEV:

  • 100g maslaca
  • 50g smeđeg šećera
  • 50g kristal šećera
  • 25g brašna
  • 100g mljevenih badema
  • 1 jaje
  • 1 bjelanjak
  • 5g tekuće vanilije
  • 3-4 breskve
  • 2 žlice Triple Sec ili Apricot likera (opcionalno)

Postupak

Za prhko tijesto: brašno i maslac (neka bude hladan i izrezan na manje komadiće) prstima spojite ili ubacite u multipraktik i vrtite na opciju pulsiranja do faze mrvica. Dodati ostale sastojke i sve povezati u glatko mekano tijesto. Tijesto zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižider min. 1h.

Za Frangipane: Omekšali maslac i šećere staviti u zdjelu za miksanje i miksati dok smjesa ne postane svijetla i kremasta. Postupno dodati vaniliju, cijelo jaje i bjelanjak i miksati do ujednačene smjese. Špatulom ili kuhačom ručno umiješati prosijano brašno i fino mljevene bademe.

Breskve oprati, razrezati na polovine i onda svaku polovinu na 4-5 šnita, ovisno o veličini breskve. Oguliti ih, staviti u zdjelicu te po želji zaliti s 2 žlice likera. Promiješati i ostaviti da odstoji.

Pećnicu zagrijati na 190°C. Uz pomoć brašna hladno razvaljati do cca 3mm debljine i lagano ga prebaciti u kalup promjera 24cm. Nožićem ili jagodicom palca ukloniti višak tijesta s ruba kalupa.
Frangipane jednoliko raširiti po kalupu te breskve slagati gusto jednu do druge, lagano ih utiskujući u Frangipane.

Na sredini pećnice peći 30 minuta ili dok tart ne poprimi zlatno smeđu boju, a Frangipane bude napuhnut. Izvaditi iz pećnice, ostaviti da se pola sata prohladi na žičanom podlošku i prebaciti na tanjur za serviranje. Lagano posuti šećerom u prahu i poslužiti toplo ili hladno.

NAPOMENE:

Ovisno o veličini žumanjka, možda će vam za tijesto trebati 5-10ml vode. Ja koristim jaja L veličine i dodala sam 5ml (malu žličicu) vode. Ali ne pretjerujte da ne postane gnjecavo!

Prhko tijesto treba valjati dok je hladno i sklono je pucanju. Zato ga lagano valjajte, bez žestokog pritiska valjkom za tijesto. Na mjestima gdje će pucati samo lagano spojite prstima i nastavite dalje valjati do potrebne veličine. I neka u finalu bude 1-2cm šire od promjera kalupa.

Ako ćete kolač posluživati topli, slobodno ga servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Za vađenje tart iz kalupa – ako imate onaj od odvojenim dnom nije problem. A ako imate klasični kalup, kao ja, stavite podložak, neki širi tanjur ili „crni veliki“ pleh od pećnice na vrh tarta, okrenite ga „naglavačke“, maknite kalup (neće biti zalijepljen) i opet vratite natrag na tanjur za serviranje.

Dobar tek!

[box style=”0″]

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić.

[/box]

Više

Gastronomija

Osvježavajući kolač podsjeća na pite naših baka.

Gastronomija

Lisnato tijesto obogaćeno voćkama jakog i intezivnog okusa. 

Gastronomija

Brzo i jednostavno do savršenog ljetnjog voćnog napitka. 

Beauty report

Organic Surge - kozmetika od prirodnih sastojaka iz biodinamičkog uzgoja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.