Fritule – smiješno jednostavne

fritule

Fritule – one što nas mame s adventskih štandova! E pa još ukusnije, svakako manje masne i neusporedivo jeftinije možete napraviti i sami. Recept je smiješno jednostavan i definitivno “fool proof“.

Sastojci:

• 180 ml tekućeg jogurta (to je ona jedna mala čašica)
• 2 jaja
• 40 g kristal šećera
• 1 vrećica vanilin šećera
• 1 paketić praška za pecivo
• 280 g glatkog brašna
• dvije jušne žlice ruma ( može i neka rakija ili neka druga „žestica“)
• ulje za prženje ( oko pola litre)
• šećer u prahu, otopljena nutella, cimet šećer…

Priprema:

U zdjeli lagano umutimo jaja, te dodamo tekući jogurt, “žesticu“, kristal šećer, vanilin šećer i umiješamo. Dok pjenjačom miješamo smjesu, polagano dodajemo prosijano brašno u koje smo dodali prašak za pecivo. Smjesu je potrebno mutiti dok se ne izgube sve grudice te dok ne postane žitka. Zdjelu prekrijemo poklopcem ili prijanjajućom folijom pa ostavimo nekih 15-20 minuta da odmori.

Zatim u vruće ulje dodajemo fritule. Njih izrađujemo tako da koristimo dvije čajne žličice, jednom grabimo smjesu te brzo, ali pažljivo uranjamo u ulje, pritom si pomažući drugom žličicom. Ne trebate vaditi velike količine smjese, dovoljna je količina jedne žličice budući da fritule narastu prilikom pečenja. Nemojte pretrpavati ulje s fritulama, kako mu ne bi pala temperatura, pa se može desiti da vam popiju previše ulja. Pržite ih do zlatno smeđe boje, izvadite ih na salvetu odnosno kuhinjski papir kako bi se upila masnoća.

Poslužite ih uvaljane u šećer u prahu, možete mu dodati žličicu mljevenog cimeta. A za “hardcore” verziju, otopite Nutellu – količina dakako proizvoljna. Fritule nabodite na drvene štapiće, umačite ih u Nutellu.

Foto: video screenshot Gastronomad – Fritule