Gubitak kolagena se nalazi u pozadini mnogih mišićno-koštanih ozljeda. Naime, kolagen čini najveći dio proteina u našem organizmu. On je glavna komponenta svog vezivnog tkiva koje uključuje kosti, kožu, zglobove, ligamente, kosu i mišiće. Bez kolagena se ne bismo uspjeli ustati ni kretati.
No, znanstvenici pružaju nadu da se pravilnom nutritivnom intervencijom i/ili vježbanjem može povećati sinteza kolagena i jačanje tih struktura koje će smanjiti pojavu tih ozljeda (Shaw et al., 2016). I to kosuplementacijom želatine i vitamina C.
Zašto baš želatina?
Aminokiseline koje imaju pozitivan učinak na sintezu kolagena su glicin, prolin, lysin. Zanimljivo je da se ove aminokiseline nalaze i u želatini koja je u većini slučajeva napravljena od kože, tetiva i ligamenata goveda ili svinja. I da je koristimo u našim receptima za torte, kolače, želee gotovo svakodnevno.
Na tragu ove kratke priče je nastao današnji recept za takozvani „funkcionalni“ kolač. U receptu sam koristila kvalitetne proteine iz jaja, mlijeka i proteinskog praha, antioksidanse iz voća, te funkcionalnu komponentu (želatinu) koja će pomoći ozlijeđenom sportašu da se što uspješnije vrati u igru.
Ova ljetna slastica ima 15 g proteina po serviranju, malo preko 20 g ugljikohidrata i dobrih masti iz orašastog voća.
Recept za naš Funkcionalni kolač
Sastojci za biskvit:
- 80 g mljevenih badema
- 80 g mljevenih oraha
- 3-4 datulje (prethodno namočene u vodi)
- 4 bjelanjka utučenih u snijeg
- 2 žličice praška za pecivo
- 2-3 žlice brašna
Sastojci za kremu:
- 4 žumanjka
- 1 burbon vanilin šećer
- 2-3 žlice meda
- 400 ml mlijeka
- 125 ml vrhnja za šlag
- 125 g maslaca
- 2 velike žlice gustina
- 1 burbon puding od vanilije
- 4 mjerice whey proteina od vanilije (može i bez okusa)
Sastojci za voćni žele:
- 600 g miješanog šumskog voća (ja sam koristila svježe kupine, maline, borovnice i ribizle no može i smrznuto)
- 2 žlice šećera
- 500 ml vode
- 20 g želatine (ja sam koristila u listićima, no može i u prahu)
Postupak izrade:
- Za biskvit umiješajte sve sastojke u snijeg od bjelanjaka i stavite peći, u papirom za pečenje obložen protvan, na 180 stupnjeva 20- 25 minuta. Kada je pečen, pustite ga da se malo ohladi.
- Za kremu mlijeko zakuhati. Žumanjke, šećer, puding od vanilije i gustin pomiješati te skuhati kao puding. Ostaviti da se prohladi. U još mlaku kremu miksajući postupno dodavati whey i maslac sobne temperature. Na kraju postupno dodavati slatko vrhnje i miksati do željene čvrstoće. Kremu izlijte na ohlađeni biskvit. Stavite na hladno.
- Za žele pomiješajte šećer i 2 šake voća u 500 ml vode dok se šećer ne otopi i voće ne pusti svoje sokove. Maknite zdjelu s vatre i u nju umiješajte prethodno namočenu želatinu (najbolje 20 minuta u hladnjaku da se brže stisne) dok se kompletno ne istopi. Zatim dodajte preostalo voće. Kada se malo prohladi prelijte preko kreme i pustite preko noći da se lijepo stisne.
[box style=”0″]
Tekst napisala Margareta Marković, magistra kineziologije fitnessa i sporta, certificirana za promjene životnih navika koji uključuju prehranu. Radi kao kondicijski trener za fitness i sport u Motus Melioru te je zadužena za promjene sastava tijela klijenata.
[/box]