Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Gabriela Vuković: Pretilosti je često samo vrh ledene sante

Razgovaramo s Gabrielom Vuković, mladom magistricom nutricionizma i autoricom cjelovitog programa pomoći osobama koje se bore s problemom pretilosti.

Razgovaramo s Gabrielom Vuković, mladom magistricom nutricionizma i autoricom cjelovitog programa pomoći osobama koje se bore s problemom pretilosti. Vedrinom i toplinom Gabriela osvaja na prvu i odmah sam shvatila zašto joj se ljudi rado obraćaju za pomoć te poželjela čuti nešto više o njezinom programu.

Što znači cjelovit pristup problemu debljine?

Pretilosti je vrlo često samo vrh ledene sante, onaj vidljiv problem koji se često, krivo, povezuje samo s prekomjernim jedenjem ili nedostatkom samokontrole. Ali ja iz osobnog iskustva znam da se ispod površine radi o složenim emocijama koje dovode do tog stanja i da je prepoznavanje i procesuiranje tih emocija jednako tako bitno kao i planiranje zdrave prehrane u postizanju zdravog odnosa prema hrani.

O kakvim se to emocijama radi?

Rekla bih o cijelom spektru emocija. Pretile ljude okolina gleda kroz negativnu prizmu, kao ljude bez samokontrole, čak i manje vrijedne i sve to itekako utječe na samopouzdanje i na mišljenje o sebi samome. Pretila osoba s vremenom počne i sama svoju vrijednost promatrati kroz svoju veličinu i tako dolazi do iskrivljenog poimanja vlastitog tijela. Pored utjecaja okoline na emocije, svatko od nas se tijekom života susreće s različitim izazovima, teškim razdobljima, traumatičnim trenucima pa i to stvara jedan vrlo kompleksan odnos prema hrani i ponekad hrana, osim osnovne životne potrebe postaje i utočište, izvor sigurnosti, utjehe, ali i kazna. Riječ je tu o sinergiji vrlo jakih emocija koje se onda na neki način, utišavaju ili liječe hranom.

Spominjete osobno iskustvo…

Da, i sama sam bila u toj situaciji, od školske dobi imala sam prekomjernu težinu, s boljim i lošijim razdobljima. Prošla sam sve korake poznate osobama s tim problemom, od isprobavanja dijeta, samokontrole i mjerenja kalorija, pretjeranog vježbanja, izbjegavanja hrane u potpunosti … ali tek sam ozbiljnim radom na sebi spoznala procese i mehanizme koji pomažu dugoročno i kvalitetno. Paralelno s time privlačila me i znanost o prehrani i nekako je prirodno bilo da upišem studij nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu.

Iz ovoga proizlazi da su vam hrana i prehrana i životni i profesionalni interes.

Upravo tako. Nakon završetka fakulteta nisam imala dvojbe, znala sam da mogu i želim spojiti svoje osobne spoznaje sa stručnim znanjem stečenim na fakultetu i poželjela pomoći onima koji sami ne mogu naći izlaz iz tog mučnog kruga. Pojednostavljeno, osmislila sam pristup kakav sam i sama tražila dok sam se suočavala s prekomjernom težinom. Cjelovito, stručno i kontinuirano praćenje i prije svega ljudsku podršku punu razumijevanja.

Radi li se o nekoj vrsti nutricionističkog savjetovališta?

Da, ali osim nutricionističkog pristupa koji uključuje osnove korake kao što su prikupljanje podataka o početnom stanju, definiranju sastava tijela i dnevnih energetskih potreba te često praćenje sastava tijela, klijentima koji to žele dajem temeljnu poduku o osnovama nutricionizma, o tome kako odabrati namirnice, o kalorijama i ritmu obroka kako bi sami mogli pravilno kreirati svoju prehranu. Ali prije svega, ono što nudim je jedno mjesto podrške.

Kako konkretno izgleda vaš program, na koji način radite s klijentima?

Kombinacijom individualnih savjetovanja u ritmu koji odgovara klijentu i rada u grupi. Na individualnim seansama osoba i ja kroz otvoren razgovor zajedno osvještavamo obrasce prekomjernog jedenje, a zatim radimo na razgradnji tih obrazaca i stvaranju zdravih. Za klijenta sam tu i u hitnim situacijama kada treba prevladati krizu. Drugi jako bitan segment je rad u grupi, za one koji to žele. U grupi ne razgovaramo samo o debljini, već i o svakodnevnom životu, razmjenjujemo iskustva i razmišljanja, učimo nove tehnike samorazvoja.

Budući da se radi o jednoj vrsti otvaranja, prihvaćaju li ljudi rado takav rad u grupi?

Neki klijenti koji do sada nisu imali takvo iskustvo možda isprva imaju malu zadršku od otvaranja pred drugima. No ubrzo shvate koliko je to vrijedno i korisno, a i zabavno, i jedva čekaju taj dan kad dolaze u krug ljudi koji ih razumiju i podržavaju. I gdje će se osjećati dobro. Sinergija grupe osoba koje imaju isti cilj, bez obzira koliko su međusobno različiti, je neprocjenjiva.

Pomalo neobično, posebice za naše prilike, odmah ste nakon završenog fakulteta odlučili krenuti u vlastiti posao. Odakle takva odluka?

Žarka želja da svoje iskustvo i znanje prenesem onima koji prolaze isto što i ja je bila presudna. Također i to što volim raditi s ljudima i što sam  dobra u tome. Vjerujem da imam nešto vrijedno i da sam to, na neki način, dužna iskoristiti tako što ću sama sebi stvoriti radno mjesto umjesto očekivati da mi ga ponudi netko drugi. Usprkos svim izazovima samozapošljavanja, zadovoljstvo stvaranja nečeg novog je neopisivo. Tu su naravno i sloboda samostalnog kreiranja radnog dana i načina rada, o tome sam uvijek sanjala.

Sa slobodom ide i velika odgovornost.

O, da! Privatan posao je stopostotna odgovornost i toga sam itekako svjesna. Odgovornost prema klijentima, prema vremenu, novcu, stalnom radu na sebi, daljnjem obrazovanju, prema vlastitom životu općenito. Odgovornost iz nas izvlači ono najbolje i to mi se jako sviđa.

Kakvi su vam poslovni planovi?

Imam mnogo planova i želja i veselim se tom procesu razvoja i nadograđivanja posla. Koliko je prehrana jedan značajan segment naših života, toliko su i mogućnosti za rad na ovom području gotovo neiscrpne. Ali kako je o planovima bolje ne govoriti previše, reći ću samo da ću svojim klijentima nuditi sve više različitih usluga i koje će sve ići u smjeru poboljšanja kvalitete života i otkrivanju nekih novih zadovoljstava i koje će im taj put do tjelesne težine s kojom će biti sretni, učiniti lakšim i ugodnijim, a rezultat trajan.

Kontakt:

[email protected]

+385 99 2490 309

Razgovor vodila: Adriana Lerzundi Vagner
Fotografije: Saša Novković

Više

Duh i tijelo

Danas se čini da sve više ljudi koristi hladnu vodu kao metodu očuvanja zdravlja, no je li ona ustvari dobra ili je to navika...

Duh i tijelo

Kažu da je stres boljka modernog doba. Moramo priznati da se s time ne možemo ne složiti, pogotovo kada je riječ o poslu.

Zdravstveni karton

SpermidineLIFE je svjetski prvi prirodni dodatak prehrani bogat spermidinom, razvijen pod vodstvom vodećih svjetskih znanstvenika za starenje.

Savjeti stručnjaka

Tegobe i stanja poput kroničnih upala, endometrioze i menstrualnih bolova pogađaju milijune žena diljem svijeta.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.