Gladovanjem do zdravlja

U potrazi za alternativnim metodama liječenje bolesti ljudi često nailaze i na gladovanje koje u Njemačkoj ima sve više i više poklonika.

‘Pokušajte tjedan dana, samo tjedan dana i poslije ćete vidjeti’, tvrdi 57-godišnji Michael Van Almsick koji jednom na godinu dolazi postiti u kliniku Buchinger-Wilhelmi na obali jezera Konstanz blizu Švicarske.

jezeroNakon što je odbacio lijekove za povišeni krvni tlak i promijenio prehrambene navike,  vlasnik velike PR agencije iz Muenchena u klinici već dvadesetak godina liječi svoje tegobe s prekomjernom težinom i prateće kronične tegobe.

Dan u klinici počinje uvarkom, u podne uzima voćni čaj i zatim slijedi dvosatna šetnja. Za ručak pojede juhu, malo meda, a na dan popije više od dvije litre vode. Ukupan unos od 200 do 250 kilokalorija deset puta je manji od preporučenog dnevnog unosa za muškarce njegove dobi.

cajGladovanje sprečava kardiovaskularne bolesti, pomaže pri liječenju astme, artroze, kroničnih bolesti probavnog sustava, nekih kroničnih infekcija dišnog sustava ili depresivnih stanja, tvrde zagovaratelji.

U Njemačkoj je knjiga ‘Postom do zdravlja i ljepote’ Helmuta Luetznera (prevedena na hrvatski) koji je nekada radio kod Buchingera, prodana u više od dva milijuna primjeraka od objave 70-ih godina.

Kalifornijski profesor Valter Longo pokazao je 2008. da gladovanje štiti zdrave stanice miševa od toksičnih učinaka kemoterapije, što je dodatno pojačalo interes za gladovanjem u Njemačkoj.